Assalam

Thursday, 29 December 2011

Cookies & Order Intan...~~!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera..~~!!

how r u guys? speaking london jap. hee...Officially yesterday el dh cuti new year..awal kan?? saja nk abiskan cuti tahunan. So,skrg ni bersantai kt umah sambil teman en suami menyiapkan lukisan khat dia. hee...

bila duduk rumah, mesti la tekak nk mkn je. so, tghari el just buat ikan masak kicap tomato dan juga sayur kubis goreng. en suami lak tmbh lg dgn jeruk petai yg mmg ade dlm stok peti ais. air tgn mak mertua.

tp, sebelum lunch, pg2 lg el dh buat choc chip cookies. rasa mcm xcukup la pulak kan. sambil2 masak utk tghari, buat jugak la adunan ke2 utk choc chip cookies. hehehe..tp kali ni lebih rangup sbb ada tambahan badam hiris yg diramas... so, byk la dpt dr td. kebetulan arini nk lepak kt umah sewa lama. bgla kt budak2 ni. hee....mkn sampai kenyang.


Cookies 1st batch...only choc chip je..

2nd batch..buat 2 jns.. then, 2 bekas. one for me & husband, one for my housemate..
Act, el nk ckp psl order , tp lain lak jd nya. Btw, this week el xamek byk order sbb nk cuti kan. so, order kali ni dari Intan Sufiah, my ofismate masa dalam project SEMUA di subang. Dia order utk birthday mak dia. wpun lmbt tp tetap gk nk ade cupcakes ek.. btw, thanks Intan for order!

Kali ni, Intan order 16 pcs Muffin Banana Choc with Cadbury Filling & 12 pcs Red Velvet Cupcakes..
Alhamdulillah..feedback yg Intan bg memuaskan.. She like!! syukur... doakan semua nya akan berjalan dgn lancar. masa wt delivery kt Intan semalam, lama gk xjumpa. hee...Intan usap perut sbb tau el pregnant. tp dia ckp kecik nye perut. comel mcm ummi dia kan. tu yg kecik... rezeki anak!

so, ini lah dia kek yg diorder oleh Intan...

wrap guna reben turqoise lak...=)

ok,setakat ni je el berceloteh ye... sekiranya ada pertanyaan or anything else, boleh lah menghubungi el melalui text ke no 012 701 8717 or email ke elni_nadra@yahoo.com. See ya!!


Tuesday, 27 December 2011

Order dan Weekends

Assalam..dan salam sejahtera..~~!!

cuti weekend ni byk cite....sibuk duk melayan anak buah el,si AQ. hee..weekends my family tdo di rumah. so, 3hari 2 mlm mcm2 kitorg wt. ari sabtu tu, kitorg mkn lunch beramai2. belah kami suami isteri, my husband masak ikan terubuk goreng, pucuk paku masak lemak dgn ikan masin, ulam2 kampung bersama sambal belacan. kitorg menyiapkan menu utk tghari. mama lak bwk asam pedas ikan merah, ikan selar goreng, sambal udang. fuuhh...~~!! mmg best la..

kitorg xlrt nk kuar, kitorg lepak2 je di rumah. tp husband, ayah dgn BIL kuar ke uptown shah alam sek24. so, gugurl2 semua duk umah....

then, pg ahad kitorg g bekfes di area kg umah, then ke pasar pagi shah alam... memborong kain polka dot. hahahaaa..~~!! sakan shopping nmpknya. then, tghari kami2 heading to kuala selangor. kitorg saje nk tgk suasana sana di pantai jeram. last2, end up dgn lunch di restoran Aroma Ikan Bakar.

di Restoran Aroma Ikan Bakar, mmg kami kenyang mkn. plus murah!! siyesly compare to Pantai Bagan Lalang. cuma ade pro and cons. kami di sana mkn di Saung 1 yg dicaj RM10. ok la...kami mkn ketam masak cili, ikan jenahak masak sweet sour, ikan pari bakar, sotong goreng tepung, kailan ikan masin. air pulak bermacam2 air buah utk 7 org minum. bygkan..punya la murah...

blk dr mkn, kami menyinggah ke pantai remis sebelum pulang ke rumah... boleh la tp air sgt kotor. kami xberminat utk duk lama di sana. blk ke rumah kami lepak2...smlm lak kami xkemane..tp petang after zohor pergi ke umah atok. dekat je dr umah. xsampai 5km..ehehehe... sampai sana mkn2. nasi dagang, jemput2 tepung, rambutan, tembikai...hohohoh...kenyang tul.

dh ptg, terus kami proceed ke Taman Tasik Shah Alam. bwk AQ jalan2...time ni mmg kelakar. kami pusing di area Masjid je. then, after that, br g ke Homst Chinese Muslim Restaurant. time to MAKAN!!

jom kita view gmbr AQ..

ketika sibuk orang berjogging,dia pun nk join sekali

sibuk main drum dgn chopstick dan sudu..creative!

AQ suh senyap bila nmpk masjid or dgr azan.. Ssshhh...~~!!

hee..tu cite pasal weekend. berbalik pd topic, jumaat lepas el dh distributed semua order on dat day...

ade sebahagian gmbr yg di snap. xsecara menyeluruh.. btw, thanks for order! Sue, Kak Ida, Kak Pah, Atiqa..ade gk yg dijadikan freegift. and tester to my friend di consplant. hee.. thank you so much! All ur comment byk membantu utk improve my quality bakery, 

check it out the pic..~~!!

sebahagian drpd order


before wrapping
                                             
Chilled Oreo Cheese Cupcakes

Red Velvet Cupcakes

So, ni je yg sempat el update...esok kene submit keje then tghari dh start cuti until new year..~~!!

Pd mereka2 semua, Selamat Menyambut Tahun Baru..semoga azam thn ni tercapai dan akan menyemai azam baru tahun 2012...~~!!

Segala tempahan, sila hubungi saya melalui text , El di 012 701 8717 or email directly @ elni_nadra@yahoo.com.

Wednesday, 21 December 2011

Weekdays Order...Syukur, Alhamdulillah...

Assalam semua... Salam Sejahtera...~~!!

Maaf, mgu ni quite busy dgn keje. duk meeting, report..pastu kepala ting tong2 gk..thn kan aje la...

cmne mgu2 akhir di tahun 2011? rasa mcm sekejap je kan? tp skrg ni office dh start lengang, jln pun sama.
tp keje tetap berjalan gk..

cite psl weekend lepas, tetiba rajin nk wt Banana Split Vanilla Ice Cream..~~!! so, buatla...pastu, badam ke mane, ice cream ke mane tinggal pisang je. rupa2nya my mum yg duk mkn. adess... mula2 bising sbb el duk kt dapur je. asik nk masak something. last2, mama yg sibuk mkn then bebel2 kata mcm2 mkn smpai xtermkn nasi yg dimasak nya... hee...~~!! sorry ye mama..kitorg semua dh mkn nasi br mkn dessert and what not. kebetulan adik bongsu wt pankek vanilla ice cream. tu yg rambang nk mkn.

mgu ni sibuk, sibuk gk...tp tempahan Alhamdulillah... Weekdays order skrg ni tertumpu pd Chilled Oreo Cheese Cupcakes dgn Muffin Banana Choc with Cadbury Filling. semua total, boleh tahan gak. Oreo Cheese je dh hampir 4 dozen. Muffin lak dlm 3 dozen.. Syukur, rezeki melimpah2...

setakat ni, Weekend nye order tiada lg. so,available lg la....lgpun, dh ramai start cuti for Christmas kan.
so, arini start lg wt Oreo Cheese Cake, tomorrow pula buat Muffin Banana Choc Topping Crumbs with Cadbury Filling.

If el xdpt buat on weekdays, skrg ni dh boleh buat on weekends then delivery..=). Weekends and also weekdays by en. suami ye.

sekarang ni dhde ura2 nk buat contact person sticker.. cuma xanta lagi pd abg ipar. dia bukak advertising company. hee.... FOC kot? boleh gitu....... mane ade benda yg free skrg ni kan... but, i dont mind. Rezeki tu ada di mana2 je.

bak kata mama el, Bisnes sambil beramal. so, my price is quite cheap rather than others. reasonable for all.
so, ni ade contoh for my sticker. okay x?

My business card sticker

Ok la....ada benda lain perlu dibuat. ni sekadar mencoret sebentar saja.

Utk sebarang pertanyaan, boleh lah email kepada el di elni_nadra@yahoo.com or text directly to me : 012 701 8717. Pls mention your name ya!

Have a nice day~~!!


Sunday, 18 December 2011

Delivery Aisy Recipe Bakery

Assalam semua...Happy Sunday morning...~~!!

sekejap je rasa nye dh hari Ahad kan... rasa nye mcm baru semalam je blk office. hehee...

hujung mgu kali ni xg mane sgt tp menghantar cup cakes & apple crumble ke merata tempat. hari jumaat mlm, terus duduk dapur. En. suami yg byk tolong. akhirnya siap jugak.

Apple crumble ni utk keluarga belah suami. ade mkn2 ckit. so, stok apple aritu mmg ade then just wt based dgn topping crumbs. Alhamdullilah, byk gk dpt dlm satu cup muffin yg besar. letak pulak Dulce De Leche, lg la bertambah creamy. nk tmbh sedap kene la scoop Vanilla Ice Cream. baru terangkat. kalo lah buat delivery apple crumbles with Vanilla Ice Cream, konfem2 cair....dhla cair dlm kete, cair lg dlm mulut. ekekekee...

dh siap packing dh ni.. ade lg separuh simpan buat stok umah

Buat pertama kalinye, buat delivery lak... byk tempat tp menarik la...terjah dari Sg Buloh ke Ampang, ke Shah Alam, Alamanda Putrajaya then akhir sekali Sepang. Red Velvet yg dpt menambat hati semua org, tp tidak pd el. kenapa ye? sbb rasanye bila buat, bau dia cukup wt kita kenyang.

setakat ni, Alhamdullilah....ramai yg memuji Red Velvet Cupcakes yg el buat sedap. Antaranya Sue (classmate matrik el), then officemate2 semua, kakak ipar,family dan juga pasangan suami isteri Suzana & Razee (classmate sek. men). dengar semua komen2 mereka, lg makin terasa nk meng"improve"kan RV Cupcakes kepada yg lebih baik samada quality, rasa & tekstur... =).

1 set of 12 pcs RV Cupcakes

Siap Packing..=).
Masa wt delivery utk Zana dgn Razee di Alamanda, terasa mcm zmn sekolah lg. padahal masing2 dh kawin dhde anak, dan bakal ada anak. 9 thn kami xpernah bersua. lama kan? borak2 la gk el dan suami dgn suami Zana. cite pasal anak dgn pengalaman hidup. Harap2 pasni kehidupan Zana & suami bertambah ceria dan bahagia di samping Aisy, anak yg tercinta...=). Kebetulan nama anak mereka sama dgn nama bakal anak kami...

lepas delivery ke putrajaya, kami ke Sepang dan PD.. hehehe....fuh...penat tp best. sesat pun xksh sbb blaja.
sampai kt rumah family perut xterasa nk mkn pape. bila dh ptg nk sgt mkn yg simple2 utk dikunyah. last2, mencari stok yg ada di rumah utk dimasak. Mama dh pelik. sbb ade je nk buat. So, guna je bahan yg ada. terjadilah Pasta Baked express versi el... hahahaha...~~!! janji dpt mkn.

Pasta baked express....suku tu dh kene ngap dgn mama.

Muffin guna aluminium foil..xpernah guna selama ni.

mlm nye lak teringat nk wt Muffin Banana Choc with Cadbury Filling. sbb simple dan xrenyah mcm buat kek yg lain.cuma el dh mls nk wt coklat homemade. so, guna je Syrup Choc Hersheys je. jimat, pantas dan senang. kul 1130 mlm td br siap semua nya...hehehe... janji dpt buat.


Hari ni dptla berehat2 di rumah...en suami lak pergi pertandingan memancing di Tasik Shah Alam. mudah2an ada rezeki nti. Rezeki tu kan ditangan Allah. janji usaha, doa dan tawakal...Esok dh masuk keje. minggu ni br nk buat order Muffin Banana Choc with Cadbury filling, kek pop choc dgn Oreo Cheese Cupcakes. order dari orang2 office. Alhamdullilah rezeki makin bertambah2. tmbhan el mmg cas pd harga yg sedikit rendah dr org lain. maybe niat tu nk bg org makan yg betul2 terasa quality nya. bukan semata2 mengaut keuntungan... =).

Papepun, have a nice day for this awesome Sunday...~~!! sampai kita menyambung post lain pulak ye. Take care all...~~!!


Friday, 16 December 2011

Jgn membazir..~~!

Assalamualaikum semua... salam sejahtera..~~!!

Hari jumaat sudah ye...nmpknya,hujung mgu dh dekat... suka2..esok ade family gathering belah keluarga husband kt Pantai Bagan Lalang. dh dekat dgn rumah family. so, xrisau sgt...

ramai berkumpul utk rehatkan diri sempena penghujung thn 2011. tp kene gk duk pk nk bwk ape menu utk esok ek...

sambil text dgn husband, mlm ni wt tempahan Red Velvet Cupcakes lg, so boleh wt lebih ckit. then nk buat apple crumbles gk. so, ade 2 variety utk dimakan bersama2 keluarga. xlarat nk wt cheese cake for this week. aritu pulun wt 3.3kg pun dh cukup.

bhn2 semua ada, kecuali serbuk cinnamon. apple segala bahan dhde. hee...

berbalik pd tajuk. ni berkaitan dgn kek. semalam el buat Red Velvet tempahan dr org ofis,Briony. so, kelmarin nye kek ade lebihan. alang2 tu sambil menyiapkan Cupcakes utk Briony, buat la kek pop choc dr lebihan kek yg telah ditrim tu...jgn dibuat. sayang~~!!

jd, xtau nk letak ape, so gunakan cream cheese yg ade ckit lg tu.. sangaikan almond nibs bg rangup. pastu gaul. Alamak! xcukup sbb xleh nk kepal2kan menjadi bebola... nasibla ade penyelamat. En. Whipping Cream. hehehe.....so, bertambah la lemak kan. yg penting xmembazir.  bila dh kepal2 tu, masuk la dlm peti ais tgu dia keras sekejap....sambil tgu bebola kek tu keras, kami berdua decokan red Velvet tu dgn cream cheese. dah buat2, coklat cair xcairkan lg. masih dlm peti. so kuarkan dan double boil. biarkan mendidih blk. xsmpai setgh jam, dh siap dh Red Velvet tu. so, time utk mencelup bebola kek td...!! yeyeaahh...coklat dh berkilat2 ni......

so, pe lagi, dgn stick cucuk dan celup.. dpt la ckit..boleh dibawa ke office gitu pg td.

tadaa...~~!!


bebola kek coklat dgn almond nibs rangup.. dh mls nk deco sbb nk masuk mulut je terus.. hee...

pg ni pulak, sempat lg rebus jagung yg dibawa dr kg mertua.. mak mertua tanam. musim hujan ni jagung pun jd tawar. so, mkn la dlm kete dgn suami....

jagung rebus pg td....

k la... dh kul 4 lebih. nk kemas2 then solat asar. selamat berhujung minggu ye. so, ni ade selingan ckit. Red Velvet Cupcakes dgn bebola kek coklat yg bg pd kak pah dgn kak yan di ofis. lg satu, pd Sue ibu mengandung gk.. hehehee...~~!! thanks ya....


RV Cupcake & Cake Pop Choc
                                         
nti kita update ye...hee... tgu apple crumbles pulak versi pan. mls nk wt ala2 muffin...=).

Thursday, 15 December 2011

Red Velvet Cupcakes in the House!

Assalam semua... salam sejahtera~~

arini cuaca tak menentu sgt...sejuk pun sejuk kt ofis td. tp disebabkan ramai gk yg masuk arini xde lah sejuk mcm ari2 biasa.

berbalik pd tajuk kita, smlm el ade buat Red Velvet Cupcakes... kenapa Cupcakes?? sbbnya, mudah utk dimkn. dan boleh tau kapasiti perut2 kita mkn kek. kalo byk2, cepat muak. hee... act, boleh je nk wt mcm kek biasa. tp sebab suka bende yg comel2 ni, so come out dgn cupcakes..

smlm buat just skit je. tp xde feelings nk mkn. Bau masak buat pun dh cukup kenyang. simple2 je, without pape deco. janji mkn. hncur gk. hahaha~~!! kang cntik2, sayang nk mkn la pulak....

so, pg ni bwkla skit. En. suami bwk 6biji tp dh di"ngap" ms otw g keje utk bg kt keluarga abg ipar ckit. then, El bekal ke ofis skit. pastu bagi pd kawan ofis.Alhamdulillah response bagus. Yg penting rezeki.. kebetulan pulak, arini el dpt kerepok order dr Kak Lyn. ngidam aritu rs mcm nk ngunyah kerepok tu. dh dpt kerepok tu td, so ade lah rezeki Kak Lyn. dptla mkn Red Velvet Cupcakes. Thanks ye Kak Lyn! dpt gk mkn kerepok tu..

ni la Red Velvet Cupcakes yg el buat... simple je. yg menarik ati kaler dia. MERAH.. pasni nk cuba kaler hijau lak la...tmbh skit emulco green tea. jd la nama Green Tea Velvet... xgitu? xnk pkai emulco, leh guna pati daun pandan. cuma susah lak pulak nk cr daun padan kt pasaraya. kalo duk kg2, best ckit... hehee...

RV Cupcakes..

Harap2, dpt majukan diri lg. buat dan terus buat. jgn mudah putus asa itu yg penting. So, mari menjamu Red Velvet Cupcakes ni.....rupanye xde la secantik mane, tp insyaALLAH rasa nye tetap ade..

Wednesday, 14 December 2011

My SIL order Chilled Oreo Cheese Cake

Assalam semua...

Tengahari ni nk jamu mata semua...pg smlm suami text kata my SIL nk order Chilled Oreo Cheese Cake for her daughter, Nana. My niece ni mmg suka makan. kalo el buat mesti dia nk gk rasa. So, decide buat la mlm td. tp sygnye nk deco with strawberry and Choc Ganache. cuma cari strawberry kt area rumah xde. musnah harapan lak...kebetulan smlm xbape sihat.

mlm td buat bersama en suami.. timasih sbb tolong. then, siapkan bhn2 utk bekfes pg ni. bgn pg2 terus siapkan bekfes ala2 mexico. Tortilla grilled chicken..~~ Fav en suami. lepas siap buat bekfes, br menyetelkan Cheese Cake ni utk ditukar tempat. heee...xkan nk bg loyang pulak kan??

so, ni dia Chilled Oreo Cheese Cake seberat 3.3 kg, besar 12". hikhikhik....~~!! berat gk ni. biasa pkai kotak putih je, tp my husband kata birthday Nana, so bg lain skit. ala2 pinky...hee...


jom, check it out!

ni xsempat nk deco..


yg penting enjoy mkn ye bersama kwn2 di kolej nti.. mane tau pasni laku pulak chilled oreo cupcakes. hee...~~!! pembawa rezeki kan..

Tuesday, 13 December 2011

Pengenalan Aisy Recipe Bakery

Assalamualaikum... Salam sejahtera!

Alhamdulillah, syukur kehadrat Illahi atas rezeki yg diberikan oleh NYA..
Rezeki sejak mengandung mmg xdpt disangkalkan.. Dan disebabkan itu, el mendapat order dr org sekeliling. So, share bersama2 dgn yg lain. Price mmg sgt berpatutan..

Sementara ni, el hnya fokus 2-3 jenis saja. If ok, i will proceed another recipe for u guys!

Later el akan postkan gmbr2 nya ye..!

Oleh itu, sokongan semua amat diperlukan. Terima kasih pd suami yg byk membantu di dapur. Tidak pernah merungut sbb dia yg menjadi mangsa utk merasa semua tekstur mknan yg el buat.

If anything u want to ask, i will reply as soon as possible ya! Just text me @ 012 701 8717 or email me >> elni_nadra@yahoo.com.