Assalam

Wednesday, 6 June 2012

Gedebusss...~~! lembutnye Kek Lemon Yogurt ni.

Assalamualaikum semua..salam sejahtera!!

sihat semua?? arini el demam lak....dr smlm act, tp today become worst...
but still dtg keje...ekekeke...

larat xlarat, g gk keje. subuh2 td pam susu dpt byk la gk. xpernah2 dpt byk tu... 10 oz.. agaknye sbb hormon kot dpt wt kek... dh lama xwt kek since bersalin. buat pun aritu choc cheese tart and blueberry cheese tart.

act, mlm td mmg niat nk wt kek lemon yogurt... sbb bhn pun ade, el tgk mcm sedap je.
el amek resepi ni kt channel AFC.. lupa lak chef tu. mmg selalu tgk dia nye rancangan...

so, el buatla..tp ade ubah2 gk... cuma kek ni, sgt soft dan gebu. and one more thing...sgt MOIST! even dia bakar.
so, pasni nk buat lg tp tmbhkan lg tepung supaya xmoist sesgt mcm yg el wt mlm td.. br ok kot. yg ni mkn terus dia melting..

rasa dia??? rasa dia masam2 manis.. ok la...aising dia pun kene kurangkan lg. bg el la...
jom el share resepi dgn korang2...~~!! boleh la mencuba!

Kek Lemon Yogurt

Resepi : Kek Lemon Yogurt
Source : AFC channel 703
Modified by : Elni

Bhn2 :

2 biji telur size A
1 3/4 cwn gula ( el guna 1 1/2 cwn sahaja)
3/4 cwn minyak masak
1 tbsp parutan lemon
2 tbsp jus lemon
1/4 tsp lemon paste ( ni el tmbh sendiri)
1 cwn yogurt pekat

2 cwn tepung naik sendiri yg diayak(el guna 1 3/4cwn tepung gandum + 1 tbsp baking powder)

Cara :

* sila pre-heat oven anda terlebih dahulu supaya kek tidak terbantut. dlm 10min suhu 180deg C
1) pukul telur dan gula sehingga kembang.
2) kemudian masukkan semua bhn satu persatu ikut urutan di atas. kacau sebati.
3) Masukkan tepung yg diayak sedikit demi sedikit sehingga adunan rata.
4) sapukan butter pd loyang dan baking paper.
5) Bakar selama 35 min suhu 180 deg C.


Aising :

2 cwn gula (el guna 1 1/2 cwn sahaja)  **still manis. leh reduce ke 1 cwn gula + 1/2 cwn jus lemon
1 cwn jus lemon (el guna 3/4 cwn jus lemon)

Cara :

gaul kasar 2 bhn tersebut. dan tuangkan ke atas kek ketika masih panas. ;)

Selamat Mencuba semuanya!








No comments:

Post a Comment