Assalam

Wednesday, 13 June 2012

Hitam Kusam wahai Muffin Oreo

Assalamualaikum and very good morning middle morning act viewers~~!! hee...saje je rosakkan bahasakan..

sihat? hopefully semuanya sihat2 belaka....

smlm el cuti... anak MAR g check up doc, and also me...
ade hal penting.. urgent prob. so, pape pun, boleh view kt blog el yg lg satu, WMH & HEN. utk keterangan lanjut. ekekeke...

ari isnin tu, el blk keje siap2 amek rayyan... tgk2 rayyan ngantuk sesgt, tu yg tdo blk bila sampai umah.
so,el ni ape lg...

oreo kt ofis xabis, tgl lg 5 keping. syg nk buang... then, google2 ade yg guna skit je. dlm blog The Ordinary Chef..

tu yg check semua bhn, completely ade. hee..~~!

ms tu, en suami duk tv.. leklok je. dia ingat kita kt blkg tu duk kemas dapur, basuh pinggan dgn check mesin basuh.. padahal, duk kt dapur g wt muffin oreo. mula2 nye dia dgr la bunyi blender. tp ingatkan ape je..
hee...

bila dh siap, time bakar tu, dia pelik...
" wtpe tu??? bau wangi semacam je..
hee... pe lg, wt kek lg la tu...adess!!
org suh rehat, dia leh lak duk dapur wt kek...."

tersenyum la el....sbb wt muffin oreo xsmpai sejam pun. :)

jom,kita share resepi dan gmbr yg xsiap lg deco nye...ala,deco nye coklat ganache tu. wt swirl kt atas nye.. :)


Muffin Oreo


Source : The Ordinary Chef
Modified by : Elni




Bahan-bahan: 
125gm butter - cairkan & sejukkan*
1/2 cwn gula* - el guna gula caster
1/2 sudu kecil esen vanilla*
2 biji telur* - gred A
1/4 sudu kecil emulco coklat coffee* - el tmbh sendiri


1 cwn tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil baking powder
4-5 biskut Oreo dgn krim - ditumbuk / dikisar - el blend halus je..senang.
choc chips secukupnya - el tmbh sendiri




Cara-cara:
Butter cair disejukkan dahulu
Kemudian msukkan semua bahan betanda *, kacau hingga sebati
Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan baking powder
Masukkan biskut oreo yang dah ditumbuk 
Kacau sebati lepas tu buat mcm lubang kat tengah mangkuk, tuang adunan basah (yang betanda * tadi tu)
Kacau sebati tapi jangan over kacau. kemudian masukkan choc chip. ratakan saja.
Masukkan adunan ke dalam cawan muffins / cupcakes
Bakar pada suhu 170 darjah Celcius selama 10 - 15 minit - el bakar dlm 12 min je utk suhu 160 degree C.

so, ni la dia pic nye.... xsiap deco. tgk je la yg ni ek..

fresh from oven..:). panas!

simple je kan??? ape lg,selamat mencuba ye... :).
tomorrow nite nk wt order ofismate, RV Cupcakes...  tq Briony for order. act, dia regular customer el.
masa ngandung boleh kata setiap 2mgu order.. kdg2 tu el tolak sbb xsihat....

ok, take care and Assalamualaikum semua!! salam sejahtera... :D



No comments:

Post a Comment