Assalam

Friday, 27 July 2012

Byk nye lah traffic light merah~~!! xleh nk update..

Assalamualaikum semua...salam sejahtera...

Maaf, lama dh xupdate.. kebizian..sibuk masak kt dapur, sibuk dgn keje ofis report2 bagai.
lastly,mmg penat pengsan...
mcm traffic light. asik merah je, xnk moving2...
asal hijau je, sekejap je rasa....

jammed dia teruk.....hehee...
lebih kurang gk dgn jammed time Ramadhan ni...

ok, lets to the point..
el nk share beberapa resepi di dalam ni.....yg el dh buat lately ni..
entry tertunggak la kira nya...

last 2 weeks....

el ade buat almonds puff, Eggless Choc moist (also ade order gk), apple pie..

tp kt sini, el dpt share Cinnamon Almonds Puff Finger dgn Eggless Choc Super Moist....

in faster track!! :D

sedap!!
ni yg guna tepung kastard. rasa mcm filling roti mighty white cuma lg sedap!
Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang
By : HaSue
Modified by : Elni


* 1 cawan tepung gandum - 1 1/4 cwn tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
* 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
* 2 sudu besar susu tepung -  el guna coffee mate
* 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
* 1 cawan gula perang
* 1 sudu kecil esen vanilla
* 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco >hasue buh sedikit serbuk nescafe
* secubit garam - el guna choc emulco 1 sudu kecil
* 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
* 1 sudu kecil cuka atau jus lemon - lemon


Cara-cara :


1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek - el guna aluminium foil tray. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.


SGT MOIST!! Ramai giler yg suka..siap ade order lg..
Btw, el sertakan topping yg el guna ye... Topping jimat la gk. dr kak rahel..


Topping Jimat
Source from : Rahel blogspot
modified by : Elni

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
2 1/2 cawan susu cair - el guna susu segar 3 cwn
1/2 cawan tepung jagung - el ade gk guna tepung kastard kebetulan tepung jagung abis.. tepung 

                                             jagung pun ade pakai gk ms 1st time cuba.
2 sudu besar marjerin - el guna 3 sudu besar

Cara:
*Masuk semua bahan dalam bekas dan masakkan atas dapur dengan api kecil,sentiasa dikacau.



in the oven

xsedar oven panas sgt... ekeke.tp abis!

Cinnamon Almonds Puff Finger
Sourced from : Wendy (Table for 2... or more)
Modified by : Elni


Ingredients :
Puff Pastry
2 tbsp egg white
2 tbsp fine sugar - el guna brown sugar
80gm almond flakes - el guna secukupnye..
2 tbsp fine sugar for topping

Methods :

1) Roll out the pastry in btween 2 sheet of palstic to thickness 5mm
2) mix white eggs with fine sugar ( el using brown sugar)
3) Peel upper sheet of plastic and spread egg white mixture evenly on top of pastry
4) sprinkle almond flakes all over pastry
5) Replace top sheet of plastic and lightly roll to press almonds onto pastry


6) Remove  upper plastic sheet and sprinkle remaining sugar over almonds.
7) Put pastry into freezer for half an hour  to set the topping
8) Pre heat the oven 180 degree C
9) Cut pastry into finger sized pieces. place them onto baking sheet.
10) bake for 12 mins/ until golden brown.

Crispy!! yummy2!

so, pe lagi, selamat mencuba....

b4 undurkan diri, ade la el selitkan gmbr si kecik ni..heee...

Jgn lupa g terawih ya!!
kami sekeluarga mengucapkan Salam Ramadhan to all... jgn ngelat ye pose2 ni...ekekekee...
esok nk g Mid Valley.. expo baby motherhood...

so, Have a Nice Weekend!!

Assalamualaikum and salam sejahtera!

No comments:

Post a Comment