Assalam

Friday, 20 July 2012

Entry tertunggak!

Assalamualaikum semua..salam Jumaat!

arini last kita menempuh bulan sya'aban... esok sudah RAMADHAN!

bersediakah kita? sedia xsedia tetap jugak kan.... hee..

i'm so excited bila RAMADHAN dtg...sbb bulan penuh barakah!
time ni la setiap bende yg kita lalui akan dihitung pahala nya. wpun sekecil zarah...
pahala yg berlipat kali ganda... inshaALLAH...

mlm ni dh start terawih, but i can't go to surau or mosque coz jg my baby yg berusia 4 bulan. so, solat terawih sendiri sudah... :) hee...

berbalik pd topic kita....
ye, entry tertangguh. bukan satu, tp byk kot..
ade dlm dlm 2-3 resepi yg el nk share...but el kene wt satu2...
hihihihi....

tp arini el nk share satu resepi yg mmg creamy wpun xde frosting, dan lg creamy la rasanye bila ade frosting..
asalnye nk buat ni sbb nk menghabiskan cream cheese kt umah..tgl 125 gm.

syg kalo xguna kan..membazir. i dun like bazir2 ni. rugi je.
dah alang2 kaki membaking, ape lg..... duk pk ape yg nk dibuat nye ni dgn 125gm cheese..
mula2 nk wt cheese tart, tp mls la pulak wt pastry.. nk wt chilled cheesecake pun mls..
ape pun mls kan...hehehee...

so, terpk kt umah ade oren gk..
so, google la oren + cream cheese...
dptla satu resepi ni.... ape lg, tgk semua bhn ade... so, on la project ni.

cupcakes ni mmg best!! tip top i ckp uuu...~~!!
creamy bg org yg mmg suka cheese... terasa gebu,lembut dan boleh toink toink.. hehehe..fhm kan maksud dia???

jom, kita review dan boleh la mencuba utk puasa nti...senang dan sekejap je.

Oren Cream Cheese Cupcakes


Sourced by : Kak Haslina @ Khazanah Warisan Orang Lama
Modified by : Elni

Bahan-bahan
1. 130gm tepung kek (akak guna tepung naik sendiri)* -  el guna tepung gandum je.
2. 1/2 sudu teh soda bikarbonat*
3. 1/2 sudu teh baking powder* - el tmbh jdkan dia 1sudu besar
4. 125gm cream cheese(suhu bilik)
5. 135gm mentega(suhu bilik)
6. 145gm gula halus - el kurangkan ckit jd 130 gm gula castor
7. 1 sudu teh lemon rind (akak tak letak) - me too
8. 2 biji telur (suhu bilik)
9. 1 sudu besar jus oren - el letak lebih skit.


Cara-cara
1. Panaskan oven 170C. -
el guna 150-160C. oven el panas skit.
2. Ayak bersama tepung, soda bikorbonat dan baking powder. Ketepikan.
3. Pukul cream cheese hingga ringan dan lembut.
4. Masukkan gula dan pukul lagi.
5. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
6. Masukkan jus oren.
7. Gunakan spatula kaup balikkan tepung hingga sebati.
8. Masukkan kedalam cawan kertas dan bakar 20-25 minit bergantung kepada oven masing-masing atau hingga masak.

Bahan untuk frosting
1. 30gm mentega - suhu bilik 
2. 80gm cream cheese - suhu bilik
3. 1 1/2 cawan gula aising (akak guna 3/4 cawan aje)-ayak
4. 1 sudu teh lemon rind (akak tak letak pun)

Cara-cara
1. Pukul mentega dan cream cheese.
2. Masukkan gula aising dan putar hingga putih.

3. Hiaskan atas kek cawan yang telah sejuk.(akak masukkan jus oren..langsung frosting tak boleh tegak...jadi letak atas kek aje..tapi sedap jugak rasanya..



btw, el xguna pun frosting ni.. boleh je cuba nti.. el guna frosting red velvet.. mmg mengancam la gk! ni pun sbb ade lg balance frosting RV dlm peti ais.. heheee....jgn membazir kan.

Cream cheese RV


125 gm cream cheese
1/2 cwn unsalted butter
1/2 cwn gula aising
1 sudu besar jus lemon


masukkan semua bhn dan pukul hingga sebati.... siap sudah!

 Selamat Mencuba ya!
ok la, mau mengundurkan diri.... bila free kita sambung lg di entry yg lain di bulan Ramadhan... :)


diharapkan RAMADHAN kali ni memberi makna kepada kita semua...
jgnla kita hnya berpuasa menahan lapar dan dahaga, tp kita berusaha transform diri kita ke arah muslimin muslimat yg lebih baik dr dahulu..
dalam erti kata, mempelajari sesuatu yg baik wpun sedikit dan mempraktikkan dlm hidup..
inshaALLAH, hidup akan lebih barakah dan dirahmati Allah.....ammiinnn~~!!

Prophet Said : "whoever stood for the prayers in the night of Qadr out of sincere faith & hoping for a reward from Allah, then all his previous sins will be forgiven"

Happy Ramadhan...~~!!

p/s** : Menyusun sepuluh jari mohon ampun dan maaf sekiranya ade tersilap kata, terkasar bahasa or ape saja sempena di bulan yg Mulia ni....


Take Care, Assalamualaikum! dan salam Sya'aban.

No comments:

Post a Comment