Assalam

Tuesday, 3 July 2012

It's happened AGAIN~~!!

Assalamualaikum and salam sejahtera...~~!!

huhuhuhuuu...pg yg gloomy. hati pun gloomy. ape pun gloomy...

b4 kita share resepi choc yg smlm tu, el nk share skit luahan hati ni...
pg td, anta MAR kt bbsitter dia, Mama iza.

so, ok la...bwk masuk umah, letak kt rockers dia..borak jap dgn MAR suh jg diri bebaik xmo nakal2.
sekali Mama Iza Rayyan ckp, "adik... boleh x cuti 13hb ni? sekolah ade buat Hari Sukan."

el pun terkedu.... el jwb "kak, ari jumaat tu.... bulan lepas saya dh cuti ari jumaat gk. ni nk cuti lg xdpt la kak... tmbhn 12hb tu saya xanta Rayyan sbb ade check up Rayyan... injection lg... so, cmne saya nk cuti 2hari terus....( dlm hati duk pk production keje kt ofis mesti merundum la pasni...asik cuti je. )"


"cmni ek dik? ni surat nye...kebetulan plak ari jumaat. sekolah suka betul buat hari jumaat" sambung kak iza..
el pun nk xnk je tgk surat sekolah tu... tp still nmpkla hari dan masa tu...
el pun terus bg kenyataan, "tgk la dulu ye kak.. xberani nk janji. nti saya confirmkan ye.."


hmmm.........
pening la... ape nk buat ni? nk cari back up bbsitter area rumah ke? Taska semua dh penuh...
cuti ade pun nk cover cuti raya, dgn hujung thn... pastu utk Rayyan kalo xsihat. semua tu standby. yg ni dh terlebih standby...


xpe2, ignore kejap la ye....mls nk runsing2..
td pun Kak Nora ade bg solution cuma el yg kene decide which is suitable with me...


jom kita sambung resepi pudding choc. lebih kurang je gabungan 2 chef ni..
meh, kita review sat!


mkn time panas2...sedap!



Eggless Chocolate Sticky Saucing Pudding (ECSSP)


Source by : Gina Steer & Ezani Masterchef
Modified by : Elni Nadra


Bahan-bahan kek :


2 1/4 cawan tepung gandum
1  cawan gula kastor
2 sudu besar serbuk koko
1 ½ sudu besar serbuk penaik (baking powder)
1 cawan susu segar
1/2 cawan mentega/marjerin, dicairkan - el guna minyak masak sbb dh mls sgt nk cairkan. hee..


Bahan-bahan sos:


1 3/4 cawan gula perang
6 sudu besar serbuk koko
3 ¼ cawan air mendidih dicampurkan dengan 2 sudu besar Cappucino Coffee Paste/ Serbuk kopi/ Coffee@ Choc Emulco

Cara-cara:
1) Panaskan ketuhar kepada 180°c. 
2) Untuk adunan kek, campurkan tepung, gula kastor, koko dan serbuk penaik 
(baking powder) bersama-sama.
3) Tambah susu dan mentega/marjerin cair kepada bahan-bahan  kering. 
4) Campurkan sehingga sebati. Tuang ke dalam dulang pembakar 9 inci.
5) Campurkan gula perang, serbuk koko, dan air mendidih sehingga gula dan koko larut. 
6) Tuangkan ke atas adunan kek. 
7) Bakar pada suhu 180°c selama kira-kira 45 minit atau hingga kek masak.
8) Hidangkan dengan ditaburkan dengan serbuk koko dan krim putar. tp el guna gula aising je sbb el buat manis2 buah.. xsbr nk mkn dh time panas, mmg worth it.


** bwk g ofis masuk dlm peti ais, org kata sedap gk..tp el prefer mkn panas2..sbb coklat coffee tu melting..hee...


ok, selamat mencuba...~~!!
letih gk sbb mlm td wt order org. butter cookies...xsempat nk packing sbb keletihan..
plus keje tgh byk kt ofis. ni nk gk curi2 menulis di blog... hee...


take cara ya!


Assalamualaikum...and Happy Tuesday!!

No comments:

Post a Comment