Assalam

Friday, 13 July 2012

KeBIZIan 2mgu ni..~~!!

Assalamualaikum semua...salam sejahtera!

pe kabo yop??? hee...

dh berhabuk dh blog ni... xupdate sbb sibukdgn keje, sibuk dgn dapur, sibuk dgn MAR, sibuk dgn volunteer, sibuk semua nye la...hee...


Semalam el bwk MAR g check up doc. syukur, MAR makin sihat walafiat...
and btw, dia dh nk tumbuh gigi. sbb lately ni duk gigit je bila menyusu..sabo je anak.
bg teether dia xmo, tetap gk nk gigit tgn,jari ummi yg lemah gemalai ni.. hee...~~!! :D
xpe la nak, ummi rela......

pasni terpaksa la berthn bila dia dh tumbuh gigi....ms nk suh dia bukak mulut nk tgk gusi punya la payah. dia katup kuat2. mcm tau2 je anak ummi ni....

saya pandai tgk camera ye..

abhi..cepat la masuk kete.. nk gerak! excited la ni..

eh,dh tertukar cite lak ye...
rewind plssss~~!! ekekekekekee....


ECSSP & cookies
mgu ni el ade order dr ipar duai el... kak icam order choc chips almond cookies & Eggless Chocolate Sticky Saucing Pudding (ESCCP)....
mlm el wt cookies, subuh esok nye el bgn awal dan buat ECSSP. bhn semua dh masuk dlm bekas awal2 lg..
so, bgn2 terus campurkan bhn2....

Alhamdulillah,selamat sampai dh kt tgn kak icam..thanks for order ye kak!

ok,el byk hutang dlm blog ni.... so, maybe satu per satu el akan share ye...

mgu yg bz mmg xdpt nk elak la..

last week and this week,order seperti biasa..
alhamdulillah, order xpernah putus...
maybe bg org yg xkenal el, takut nk order....
xpe, fhm..
tp kalo malas, leh je order dgn el ye.. hehee...pasan lak! (gurau je..tp kalo ade yg nk order,alhamdulillah...)

mgu lepas weekend el xde la wt ape sgt....
just ade beberapa menu....

as usual, kene ade pencuci mulut..
so, 2 hari tu el wt Sago coklat bersos kastard and also Egg Tart.

so, arini el nk share resepi..

tp share dulu Sago Coklat bersos Kastard....
sape yg suka sago,maybe akan suka semua ni..

Jom!

Sago Coklat Bersoskan Kastard

Bhn sago :

1cwn sago direbus jernih dan alir dgn air paip. - el mls nk rebus. bilas je.

2cwn air
1 1/4 cwn gula - el guna 1cwn je
2sudu besar serbuk koko/milo


Method :

1) Masak semua bhn sehingga lembut.
2) Masuk ke dalam bekas dan sejuk.
3) Boleh disejukkan dlm peti ais.


Sos kastard : 

1sudu besar tepung kastard
1cwn susu segar/susu cair
1sudu besar gula - el up 2sudu sbb sago tu el kurangkan gula.


1) Masak sehingga mendidih. Yg penting kacau selalu.
2) Sejukkan hingga suhu bilik kemudian masuk dlm peti ais.



Sago coklat bersos kastard

selamat mencuba ye!


dan yg ke2 nye......

resepi Egg Tart..tp el ade buat 2 jns egg tart. so, yg ni yg el suggest. sbb sedap. lg satu tu ok, cuma pastry dia lak kurang.... xpe, el leh share dia nye filling ok!


EGG TART (el dpt around 12 mini egg tart)


Source by : http://fizanordin.blogspot.com/
Modified : Elni


Bahan2
1 keping Puff Pastry - el guna puff pastry KAWAN 4x4.


*Bahan-bahan Filling*
1/4 cawan Gula Halus
1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar - el guna 1/2 cwn susu segar
1/4 cawan whiping krim - el guna 1/3 cwn
3 biji Telur Kuning
1/4 sudu kecil Vanilla Extract


Cara2 :
1) Panaskan oven, 200ºC. - el guna 180. oven el panas sgt.
2) Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan  
    diketepikan.
3) Potongkan puff pastry kepada bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah 
    dipotong dgn garpu.
4) Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
5) Isikan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
6) Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.


Other Method filling :

Source by : Mat Gebu & Gina Steer
Modified by : Elni



2 biji telur + 1 kuning telur 
150 ml whipping cream
150 ml susu segar
4 senduk kecil gula halus - ikut manis masing2 ye 
1 camca teh esen vanilla - el guna penutup botol air 500 ml.


cara :


1) suamkan whipping cream bersama susu td. kemudian masukkan gula.
2) sementara itu, pukul telur hingga sebati dan tmbhkan esen vanilla.
3) Ambil sedikit campuran susu td ke dalam telur dan gaul rata. kemudian, masukkan telur ke dalam adunan whipping cream dan susu..
4) gaul rata sehingga mendidih kecil. tutup api.
5) tapiskan dahulu sebelum masuk ke dalam tart shell/pastry puff. isi 3/4 penuh.
6) bakar selama 20 min atau sehingga masak.






Selamat Mencuba!


mini egg tart


egg tart


ok, ni je el dpt kongsi utk this week... nti el update resepi yg sedap!
ramai sukakan nye....


so, tgguuuuu.....~~!!


Take care and have a nice weekend! 
Assalamualaikum..salam sejahtera...

No comments:

Post a Comment