Assalam

Thursday, 16 August 2012

Muncul balik!

Assalamualaikum semua..and salam sejahtera...

sorry, agak kebizian di sini... abis bersarang kan blog ni...
meh kita bersih2..maklumla, nk raya gk ni...

so, kene kasi clear...
hihihihihi....

skrg ni masih di ofis ye. blum cuti raya lg!
uwaaa.....
ofis pun kosong.
so,dikesempatan ini la el sempat menaip blk di blog. freetime!
hahahaha...padahal ade je keje yg banyak ni..

jom, entry ni entry tertunggak utk share resepi2 yg pernah el cuba..

mari....

el aritu de buat la skit muffin. disebabkan pisang tu terlalu masak, cian smpai syg nk buang. so, mcm de idea nk wt yg senang je. ekekekee...
so, el decide wt muffin Pisang Mayonis...

mmg simple and sedap!

masa ni el duk baking time buka puasa. so, lepas buka dh masak.. mkn panas2.
siap pas kt jiran kiri kanan...
boleh x akak tu text bgtau sedapnye dpt mkn muffin panas2!tq el...
heee...

jom kita serbu resepi dia...



Resepi muffin banana mayonisSourced from : Mat Gebu Dapur Tanpa Sempadan
Modified by : Elni


Bhn basah A:
1biji telur
1/2 cwn gula perang
1 sudu besar mayonis

Bhn basah B:
3biji pisang berangan dilecek
1/3 cwn butter cair/minyak masak canola jagung or kelapa sawit.
Esen pisang/vanila - bg wangi

Bhn kering :
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1sudu kecil soda bikarbonat

Tmbhn tgn gatal nk letak B4 bakar: coklat rice, choc chips, cadbury, coklat masakan or white choc, badam utk hiasan. Xksh pun. tp el guna choc chips.


Cara :
Ayak bhn kering dan ketepikan
Kemudian kacau rata bhn basah A.
Masukkan pula semua bhn basah B ke dlm A. Kacau rata.
Lastly, masukkan bhn kering td, gaul PANTAS dan jgn lama sehingga sebati.
Bakar pd suhu 180 degree C selama 20-25min.


Ok! jgn cuba mencuba ye... el dh asingkan ikut urutan. mmg senang dan kejap je.
dh sejuk pun still lembut ok!
selamat mencuba....


tp b4 el leaving, el nk roger psl egg tart!
el dh buat yg mmg memuaskan ati el....final touch!

jom...

Egg Tart ( loyang 11 inch)

*Bahan-bahan Filling* - kak fiza ( 3adunan)
1/4 cawan Gula Halus
1/2 cawan Susu Cair atau Susu Segar 
1/3 cawan whiping krim 
3 biji Telur Kuning
1/4 sudu kecil Vanilla Extract


Cara filling :
1) Panaskan oven, 200ºC. - el guna 180. oven el panas sgt.
2) Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan  
    diketepikan.
3) Isikan campuran telur ke dalam loyang 3/4 penuh.
4) Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalamloyang selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.


Flaky Tart Shell (Pastry) - wendy
250 gm tepung gandum
2 tbsp gula caster - el guna 3 tbsp
1 biji kuning telur
150 gm butter (el guna anchor unsalted)

1) putar butter dgn gula dan telur.
2) campurkan tepung. (if masih lagi melekat, so tmbhkan tepung sedikit demi sedikit until hilang rasa sticky tu. btw, jgn lama sgt uli doh sbb nti mengeras.)
3) roll out pastry tu ikut ketebalan yg kita hendak dan letak di loyang or bekas tart.
4) biarkan sejuk di dlm peti ais min. 2jam atau semalaman.
5) boleh masukkan filling ke dlm pastry bila hendak membakarnya!

so, ni yg plg el puas ati la setakat ni.....
mmg sedap dan crunchy! siap bwk ke ofis aritu utk ofismate yg xberpuas on that day....dia kata xhanyir pun bau telur tu... hee... i pun suka ok! 

btw, tq owner setiap resepi pastry and filling...

selamat mencuba ye...

Sementara tu, el aritu puasa ade la gk buat onde2 a.k.a buah melaka, fruit tart and pavlova.. nti el share ye! xberkesempatan act.
onde - onde

fruit tart (kiwi and oren)

pavlova with coklat( kiwi, blueberries and grapes)

ntikan kemunculan resepi2 yg ni ye.. hehee...
terngiang2 pavlova... bila la nk buat lg ni... duk kalut siapkan biskut org order, ni pun br dpt online..

pape pun, di kesempatan ni, el sekeluarga mengucapkan 

" Salam Aidilfitri
Minal Aidin Wal Faizin...." 
maaf zahir dan batin sekiranya ade salah dan silap yg sengaja mahupun xdisengajakan.... mudah2an, ramadhan kali ni byk memberi manfaat kepada kita dan semoga bertemu lg di ramadhan yg akan dtg.. InshaALLAH!

pd yg balik kg tu,berhati2 memandu.. berehat secukup nya dan selamat pulang ke kg..!

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

No comments:

Post a Comment