Assalam

Wednesday, 31 October 2012

Fruit Tartlet Menggamit Ofis!!

Assalamualaikum semua...
Selamat Petang...~~!!

cmne raya haji kali ni? meriah x lauk pauk?? mesti semua ngidam mknan hari raya kan...

ok, skrg ni el duk menaip sambil menunggu Shell crust siap bakar... el wt fruit tart batch 3 lak! hee... utk jualan di ofis..

kali ni el update utk raya.. tp b4 raya pun el ade cite.

blueberry cheese tart versi size besar
b4 raya el siapkan order ofismate el si del for her brothers' engagement. order blueberry cheese tart. hee...dia kata sedap and byk tul blueberry ek! xrugi yooouuu......ok, nk dijadikan cite utk raya, aritu raya xde wt byk mknan pun. tp disebabkan ade mak buyung, request lak. so,nk xnk kene buat.. ekekeke..so, el buatkan rainbow cake but xde gmbr.. mkn dulu br teringat nk snap. ekekekee...

pastu,esok nye pulak, "datin" request. biasa la..itu mama saya. heee..
dia request suh buat macaroni baked cheese... amek kaw! buat 2 bekas pyrex yg beso tu... kononnye wt dinner and bekfes tomorrow morning.. hmm....licin.tgl skit je for tomorrow morning. nk bg jiran pun dpt ckit2 je.janji dpt merasa... hah! td pun el br je pas buat macaroni baked cheese for bekfes esok pg. bwk g ofis la..memandangkan ofis el jauh dr tmpt mkn. mls nk kuar! (alasan je tu....)

macaroni tu request oleh my mum after shopping2 di JPO. tau x ape tu JPO?? skrg ni mmg mls tul nk buat ayat panjang. semua nk shortcut je.. ekekekek..JPO is Johor Premium Outlet. nk gk ckp wpun ramai yg dh tau. jgn marah na..

so, bila ahad tu el nk blk shah alam dr simpang renggam ditangguh dr pg bwk ke after zohor. dgn langkah bismillah,geraklah kami kul 130. haaaa...~~!! amek kaw. jammed kaw2 nye kt hway...kononnye ingat ari biasa xde la jammed. kan org duk raya, ko lupa ke el?? hee.....duk dlm otak, "adess...aku ni ade order utk pg esok. sempat ke aku nk wt ni?" tu je la yg aku pk.

jalan punya jln di hway, rasanye mcm lama giler. mmg lama ok!! jln jap mcm semut, jap mcm ketam kdg2 mcm arnab. ntah mane satu la...dgn accident nya, dgn kete rosak nya...sekali, br je nk melepasi exit simpang ampat, dr jauh kelihatan kenderaan berbaris. Ah, sudah! apesal lak? td dlm radio dh dgr jammed teruk dr nilai ke seremban..

terus decide dgn husband..jom la ikut jln dlm. ni dh kul 4 lebih ni. tang bape nk sampai shah alam kalo cmni...so, kitorg pun decide la ikut jln dlm.. fuuuyyooohhh!! kuar tol je, jammed teruk bg mereka2 yg menghala ke hway naik ke kl. ffuuuuhhh!! mau berasap bontot duduk kt dlm kete lama2...

kitorgdgn senang ati ikut jln dlm.. heee.... last2, kami kuar di KLIA. sampai je hway elite, terus kami berhenti mkn di RnR Dengkil.. Allah....! ramainya umat. ni mesti diorg semua penat merempuh jammed. mmg penuh. time tu, kami smpai kul 6lbh hampir ke maghrib... mkn punya mkn, setel semua kami 3 beranak gerak blk ke shah alam after maghrib...

alhamdulillah,selamat sampai dlm kul 8mlm. (mmg la selamat sampai dh, kalo x sape yg menaip blog ni skrg kan???) so, lepas dh kemas2 semua mandi bagai relax la kejap. after that, almost to 11 pm, br start wt order kek dr kak pah. Red Velvet fav kak pah kalo el bwk kek ni ke ofis. utk anak dia.. so, el dgn husband duk deco sampai kul 1pg..

siap packaging. kak pah request nk guna clear container
comot skit.. tp alhamdulillah,sedap!
ni la kek nya... comot la skit. maklumla..xprofesional. xpernah g kelas membaking kan..

after that, smlm nye kisah... penat xpenat el tetap nk buat fruit tartlet gara2 sygkan buah kiwi dgn strawberry terbiar begitu saja di dlm peti ais. lama2 jd kecut dh rugi. xbaik membazir. Allah marah. suami mcm biasa la.. geleng kepala sbb ade je bende nk buat. hee...

so, el pun buat la crust mlm semlm, dan filling custard buat subuh td..... alhamdulillah, licin saya nye fruit tartlet. mmg ofis duk cite je psl fruit tartlet tu.suh jual for tomorrow. hmmm...thinking! nk ke xnk...tp dh ramai yg suh... last2, decide wt gk. ni br siap shell crust. so,esok sesubuh br nk wt filling dia. fresh fruit semua dh siap potong.

my fruit tart 2nd batch

jaga2..jgn meleleh air liur tu..
nk x resepi for fruit tartlet yg sedap ni??? jom kita follow resepi yg el amek dr Kak Azlita Masam Manis. thanks kak for the delicious tart and also CMG! tp mcm biasa la..el suka xikut sukatan sgt.

Fruit Tartlet


Bahan Tart
150 gram tepung halus atau tepung gandum - el guna 200gm
25 gram gula aising, diayak - 3 tbs gula aising
70 gram mentega sejuk, didadu kecil - 75 gm
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 camca teh esen vanilla

Bahan Kastard 
1 cawan susu segar - el guna 2 cwn
1 1/2 camca besar tepung kastard - 3 tbs 
1 1/2 camca besar gula halus - 3 tbs
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega
ita tambah secubit garam ~ sikit aje  - el xletak, sbb dh pakai salted butter.


Penyediaan Tart
Gaul tepung, gula aising dan mentega sejuk hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti, guna hujung jari saja. Tuang esen vanilla dan masukkan telur sedikit demi sedikit dan digaul hingga menjadi doh. Rehatkan sekejap. Sediakan acuan tart, ambil doh tadi sebesar duti 20 sen dan tekan dalam acuan tat dan bentukkan mengikut acuan tadi dan kemaskan. Buat hingga siap, cucuk sikit degan garfu pada dasar doh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Biar sejuk sebentar dan keluarkan dari acuan. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.

Penyediaan Kastard 
Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk. Kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api kecil hingga kastard pekat, kacau selalu. Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau rata dan ketepikan sebentar, biar sejuk sedikit.


so, korang boleh la buat. xrugi! tp kalo mls meh order dgn el. murah2 je. boleh la pm el nti.. :)

so, mari kita cuci mata dgn gmbr2 anakku yg ade ek....ni pic latest dia for 7bulan stgh.

dgn oma kt pantai PD
pandai ek jelir2 lidah..
nape ni???
dgn aunty yan..
pandai je pndg camera
"bro.. bg saya lamb chop satu ye. kasi cepat skit ye. sudah lapar ni.."
eh!
klah.. nk simpan crust shell dulu then boleh tdo. esok nk bgn awal wt filling lak.. :)

Take care all... nite and sweet dream...

No comments:

Post a Comment