Assalam

Friday, 16 November 2012

Crepe Durian + Macaroni Baked Cheese~~!!

Assalam semua..dan salam ceria..~~!!

kemalasan melanda.... tu yg berlaku. gara2 cuti berselang seli dgn kerja.
tp masih menyempat wt Durian Crepe yg masih fresh.
kali ni el gunakan resepi yg mmg PURE. el g ke kelas utk belajar yg lebih baik.
b4 this, el gunakan resepi yg sebelumnya... entry lepas. klik SINI ya.
and the feedback nye ok.
ade yg prefer yg previous nye crepe because rasa kenyang skit bila mkn crepe tu. ade yg prefer yg ni sbb lg nipis. so, mcm terasa mkn isi yg gebu.

Durian Crepe!
lain org,lain rasanya,lainla gk preference dia.
itulah uniknya ciptaan Allah. kalo sama lak,xde la variety.

tp kali ni nye order, wt yg baru.
siap ade extra utk bg tester for my ofismate.
the feedback mmg memberangsangkan. dan masing2 tidak menolak utk makan. itu penting ye! bende free.
el pun cmtu. rezeki masing2.

tp setakat ni di ofis, mereka2 lebih sukakan custard berbanding durian. mau nye x, berbau satu ofis. kalo jln dr utara hingga ke selatan, mmg melekatla bau durian.

durian kg kan....fhm2 je la. tp itula Durian Crepe. kalo xbau, xsah.tu yg org tnya, ade lg extra x?
el mmg xlrt dh nk buat byk2. sbb for me, mane ade advanced order el bwk. if not, extra tu je el bwk.

Btw, byk tul agenda smpai xterbuat...tu yg bercampur2. so, jgn tamak. wt mane yg mampu, inshaALLAH berQuality.

sambung cite yg agenda sampai xterbuat.
smlm bercuti kan??? kononnya nk kemas umah tp xtersempat2. fhm2 je la kalo ade anak kecik.
dlm otak ni dh ligat dh ape nk buat.
so, proceed utk mkn tghari plus dinner masih samar2.
checklist ade, tp akhirnya...........

El decide utk buat Macaroni baked cheese.
mau resepi???? tp xde la seexpert kakak2 alam maya ni.

jom kita check resepi.
mane tau ade yg berkenan.. tp el ckp awal2, el nye simple je.
but the taste is good!

k..mari kita share resepi sama2. tp bukan la crepe. tajuk je bg gempak, tp xpun act.

yg ni mane yg el ikut tekak sendiri ye.
Macaroni Baked Cheese pictorial step by step

RESEPI MACARONI BAKED CHEESE
with pictorial step by step.

bhn pasta :
250-300gm macaroni
sedikit garam
air
minyak
bahan filling:
1 bawang besar dipotong dadu
2 ulas bwg putih dicincang halus
300gm daging/ayam kisar (nk letak lebih pun boleh)
1 btg carrot di parut - lebih pun ok
1/2 tin mushroom butang (jenama rex/hosen cantik)- nk letak lebih pun boleh..
1 tin kecil tomato puri (dutch)
1tin prego traditional kecil/sedang
1/3 bekas creamy pasta sauce - herbs and cheese brands Leggo's
oregano
sehelai daun bay
garam
gula
bhn sos putih :
2 cawan susu UHT (low fat/full cream/fresh cream)
5 sudu besar tepung gandum
garam secukup rasa
lada hitam secukup rasa
topping :
grated mozarella cheese
grated cheddar cheese

cara masak :
pasta gmbr (1) :
1) rebus semua bhn td sehingga lembut.
2) toskan sehingga kering dan susun dlm bekas utk dibakar (pyrex,loyang)
3) letak sedikit grated cheddar dan creamy pasta sauce (dari filling nye bhn)
filling (gmbr 2,3,4): 
1) tumis bwg besar & bwg putih hingga naik bau. jgn sampai layu. masukkan daging/ayam.
2) masak sehingga separuh kering.
3) masukkan carrot dan mushroom. gaul rata.
4) masukkan pula puri tomato, prego. kacau sebati.
5) perasakan dgn gula dan garam. masak sehingga separuh kering. if kering/pekat, tmbhkan sedikit air.
6) lapiskan di atas pasta yg di tabur grated cheddar dan creamy pasta sauce.
sos putih (gmbr 5) :
1) kacau rata tepung dan susu.
2) panaskan kuali dan masukkan campuran susu dan tepung.
3) gaul sebati sehingga pekat dgn api yg kecil.
4) sambil itu, perasakan dgn garam dan juga black pepper.
5) apabila campuran menjadi pekat, tutup api dan tuang di atas filling pasta td.
6) taburkan mozarella cheese dan cheddar cheese. lg byk lg bergetah dan sedap!
kemudian, bakar pasta td pd suhu 180 degree C, selama 30min or sehingga cheese menjadi keperangan seperti gmbr no. 6.
selamat mencuba dan jamu selera..

Gara2 macaroni baked cheese ni...setiap kali el bwk bekal ke ofis, mesti ade org akan tnya el adakah ini utk dijual???
oh, tidak sama sekali sbb ini utk alas perut el di waktu lunch. so, el share2 je dgn my friends di ofis.
cuma ade la yg request suh buatkan di ofis. inshaALLAH, ade kelapangan el akan buat ye. :)
timasih semua kerana tanpa diorg, xde la improvement sehingga ke arini....

k la..nk sambung wt shell crust ni utk order this coming monday!
order dr org yg sama...TQ! 
crepe pun masih lg ade yg order. so, byk tul agenda.
then,tomorrow morning blk KG! kene kutip durian, petik rambutan dan juga manggis.
so, lelong2....~~!!

take care girls.....
weekend ni, jagalah diri and
PLS pray for GAZA! mudah2an mereka tergolong dari golongan org2 yang mulia.
Israel laknatullah tu mmg kejam. di dunia ini memang engkaula raja segala hal.
tp akan tetapi, di akhirat sana, mereka2 itu menjadi orang2 yg rugi..
Semoga Allah melindungi saudara seagamaku... ammmeeennn~~!!

Have a nice day!!

Monday, 12 November 2012

Creepy Crepe!

Assalam w.b.t & salam ceria..

Sihat semua? how's ur weekend? my weekend so awesome!

hee.. ape yang awesome sgt tu ea???

ape lg, kutip durian lol!
mmg kelakar...
act, el kutip dgn my husband..
then,ajak my parents trn kebun sekali..

rendang kan...paras bwh bahu je.
sonok xterkata wpun dh kene gigit nyamuk kan!
el g kutip durian sbb nk buat durian crepe...
byk la gk amek...
then ,MIL dh siapkan awal2 2 bekas for filling crepe. Alhamdulillah. "timasih mak!".

nak dijadikan cite, gara2 nk duk kutip durian je, sbb xde org tgk yg bhgian jauh2 el pun volunteer nk g ikut.
so follow je la.

but then... mlm ni around kul 9 my husband ade ckp " jom,siap2..".
"nak g mane plak?" jwb el...
"kata nk ikut kutip durian....?"
"hah....skrg ni ke?" dgn suara yg dh mcm ketakutan....

time tu, mmg dh rasa takut tp buat2 berani je...
bila nk siap2 tu ade je yg delay. ye la,ade anak kecik kan..
so, last2 nk dekat kul 10 gk gerak...

time nk gerak tu, semua cukup. dh pakai kasut yg mcm phua chu kang tu. tp my husband pure "phua chu kang" sbb kaler kuning. el nye kaler itam je.. ekekeekee..
torch light pun dh cukup, parang done, guni done, radio done! radio??? yes, my husband bwk radio ke kebun di waktu mlm yg gelap gelita.adess!!


siap semua, el pun gerak dgn dia..g kebun yg terdekat. angin sempoi2 bahasa. waktu mlm lak. embun dia terasa sampai ke tulang.

almaklumla... naik moto. hee... :D.

time naik motor tu, mmg erat2 la aku peluk laki aku ni....gara2 ketakutan.
mmg xpandang blkg. walau ape pun berlaku mmg aku pejam mata je.
yg ni dekat je. 5-6min dh sampai.
tang ni mmg kelakar.... nk masuk kebun nye pasal, kene lalu kebun org lain dulu...

masuk2 je kebun, mmg xlepas la aku pgg bj laki aku... mau nye xtakut?? 1st time lak masuk kebun.
pastu ade lak bunyi burung hantu yg mmg menyakat kitorg.
laki aku siap balas blk tu.. aku duk pukul blkg dia jgn kacau.
dia leh kata xde pape la...saje je burung hantu tu nk sakat,bg takut org.

huh! aku ni dhla penakut. semua xleh. tu xleh,ni xleh...
pastu,dh sampai kt kebun tu, ape lg kutip durian la...sampaikan husband duk bebel kat aku ni.
"cmne nk g kutip durian,kalo duk pgg je bj blkg je dr td?"
heee....aku yg takut ni pun ckp, "biarla...kata nk kutip sama..."
tu jwpn general dh tu..jwpn selamat aku..

dia pun geleng kepala. aku pun ikut je. nyusur dgn dia. mmg xlepas la.
ketakutan tu ditambah dgn bunyi burung hantu, kegelapan dlm kebun....
bayangkan korang2 semua g kebun wt pertama kalinya pd waktu mlm??
korang xtau..mulut ni xhenti2 berkumat kamit ayat kursi dgn alfatihah..
seram seriau semua ade....nasib je xterkencing dlm suarkan.. :p


pas dh kutip semua rehat jap kt pondok. nk tgu durian jatuh..

tetiba.....





"buppp....".
terus aku terkejut. bunyi ape tu b???
laki aku pun ckp, "tu la bunyi durian gugur...."
"Oooo....br tau da.."
jakun katakan....!!

tp dlm masa yg sama eventho takut lebih menyelubungi dlm diri dr niat nk kutip durian.
aku sempat lg update kt fb psl ketakutan aku. hahahahaa!
mmg sengal...nasib dpt line kan...

pastu, jam dh kul 11mlm, terus kitorg blk sbb xnk semua org kt umah risau..
begitu la kentalnya hati semata2 DURIAN!!
utk wt crepe kan..... creepy nye crepe!! hee...
tp act, syukur alhamdulillah atas limpahan rezeki yg Engkau bg, Ya Allah...

mmg terkejut la..rezeki dtg mendadak.

keesokkan hari nya, biasa la..
mengemas utk pulang..
tp b4 that, aku pun duk lg amek durian utk dijadikan crepe..heee..byk tu!
pastu aku amek kelapa. so, husband aku duk parut kelapa kt umah utk dibw balik. senang skit nk buat crepe.
aku mmg xreti parut pun..kang lain jdnya. boleh2, tp nti jd mcm iklan raya TNB. mcm naik motor. ekeekekee..!

tp,kitorg pun ade angkut durian gk. bwk satu tong.. penuh! itu yg aku boleh ckp la...
nasib bwk kete ayah. kalo bwk kete aku, mmg xdpt dh.
rasanya dlm 20kg kot bwk.... nk bg jiran2 di rumah parents. umah aku jiran2 semua dh dpt... :)
rezeki diorg....

itu je kot cite yg dpt aku kongsi. gara2 crepe, aku yg penakut ni boleh lg kutip durian di mlm hari. 
tp tu satu pengalaman... sonok! bila kenang blk, mmg kelakar...
penakut sgt... aduyai!

btw, jom kita cuci mata dgn order pg td.
so, yg ade ni sebahagian order shj..

sebahagian yg ada...
pd mereka yg blum order, mehla order..
tp kalo nk wt sendiri pun boleh. refer pd post sebelum ini ye....
cukup semuanya....

pape pun, Happy Diwali dan selamat bercuti!
so, pd mereka2 yg bercuti rajin2 la mencuba resepi di dlm ni.. :)

Have a Good Day!!
Assalam...

Friday, 9 November 2012

Demam Durian Crepe!! Apakah???

Assalamualaikum semua...
 salam jumaat yg penuh barakah..~~!!
 sihat semua??

 maaf, nmpknye el ni dh ketinggalan utk update blog. maklum la, kebizian... tmbhn br lepas blk kg mertua musim durian... sakan duk mkn durian sampai lupa anak masih lg breasfeeding. ekekekee.... syok sgt ummi ni. mgu ni mmg bz..
 tp ape yg bz sgt smpai xupdate???

jeng jeng jeng!!
Durian crepe!
mcm pisang goreng panas... siyes!!
 lenguh gk tgn2 ni with husband meng"usaha"kan bende alah ini.
 sekali bawak g ofis, mak ai...laju giler selling. xsampai 2jam bersih utk 40 pcs crepe.
bwk lg, pun sama....
 tu la tanda2 trend menjadi2...
 sibuk buat crepe!!! Rezeki...xpernah rasa mcm ni. ari2 org request crepe..
pdhal el dhde menu tertentu for weekdays.
 sampaikan el xsempat nk bgtau, org dh cari el... nk bekfes pun xsempat. bygkan??? (jgn berkerut sudah ye... :P)

 ini cite benar... crepe pd pandangan el, mmg laku.
 maybe keenakkan cream dia yg memukau semua org utk makan,makan dan terus makan.
addicted la senang cite.

 el kalo buat, 1 by 1, mmg xpandang dh 2x. abis!
so, ramai la duk tnya el ade lg x, bila ade, flavor ape ade...
ade gk yg kecewa bila crepe yg el jual tu abis dgn jayanya.
Alhamdulillah..rezeki anak Allah bg. Syukran!! so, last2...semua amek order je.
so, bila dh order confirm2 esok nya ade kan...so, bhgia la diorg...
 yg paling berjaya adalah....
 isnin akan datang.

 act, el buat 3 flavor. DURIAN Crepe, BLUEBERRY Crepe & CUSTARD Crepe..
semuanya laku dan ade peminat tersendiri.
 so, isnin nye nye order nk tau bape??? el jual 1 set ade 3 pcs. tp gomok2 ok...
2x ganda crepes yg org lain jual. lebih tu dikira sedekah...

 el ade order skrg ni...
 DURIAN CREPE : 18 set. (ni gara2 limited stock durian.. isnin br dpt lg...)
Blueberry Crepe : 3 set (sbb mgu ni semua dh bantai mkn blueberry je..)
Custard Crepe : 3 (sbb this week pun the whole week ade custard..)

 bygkan.......
 nasib la ade husband yg membantu el wt crepe. thank you,b. I LOVE U la...

kebetulan besday dia pun nk dekat.. heee..nasib hadiah dh dpt awal. ekekekee... (projector yg dihadiahkan tanpa sampul....direct hand je ye... mmg xromantik lgsg aku ni kan...?)

 nk tau x feedback2 diorg ni...
sampaikan pindah bgunan baru ni umpama rezeki yg mencurah2...
 F1 : el... kecewa ni xdpt mkn crepe lg. xcukup. xmakan nasi pun xpe,janji dpt mkn bende alah ni... :)
 F2 : sedapnya el... melting dlm mulut rasanya.. sejuk je!
 F3 : sedap! sbb sendawa pun bau durian.. (ekekekeee....)
F4 : oo..cmni rasanya. terbaik!
F5 : el....akak nye sampai kene potong 12. uwaaaa~~!! sbb bau satu ofis dan org lalu, kene la pelawa. (sampai arini duk beli je...satu department kot dh tau el wt crepe.)

 tu adalah antara2 feedback yg el dpt... sampai semua level tau ade jualan crepe di pantry department el ni.. adess!! so, mari el share resepi yg el guna...
 wpun xsecantik org lain nya kan... tp masih lg boleh dimkn dgn jayanya! CLEAN & CLEAR.
confirm...!!

 ni credit pd kak azlita Masam Manis. el amek dr blog dia. modified sendiri.. ekeke..

 Crepe :

 100gm tepung gandum
160gm tepung hong kong
 600 ml santan sederhana pekat (sedang2 je ye..)
3 biji telur size medium
 1 biji kuning telur
1 sudu teh garam halus
 1 sudu besar + 1 sudu teh gula castor

 (optional instead of filling)
Durian filling:
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna apple green 

Blueberry filling :
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh pewarna kuning telur

 Custard Filling :
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh pewarna purple

 cara :
 1)satukan semua bhn tersebut mengikut optional filling masing2. (boleh ubah ye kalo nk..)
2) kemudian gaul sebati.
3)blenderkan semua nya dlm 2-3minit sahaja.
4) tapiskan adunan tu.
5) kemudian, panaskan pan...oles sedikit minyak
. 6) dgn api yg kecil dan panas, tuangkan satu senduk adunan dan buat bulatan crepe menggunakan blkg senduk. (size tu boleh agak2 ye..)
5) kemudian, biarkan seketika sehingga crepe tu masak sepenuhnya.
6) kepilkan disetiap tepi2 crepe.
7) angkat dan terbalikkan crepe.. (atas yg licin akan berada di bawah, dan di bwh kuali akan berada di atas... fhm x??? nti xfhm, roger el ye...)
8) biar seketika, sejuk... kemudian baru dibalut bantal ok.


 filling :
 1 cwn NON DAIRY Whipping cream ( jgn salah beli tau.. yg ni haq manis skit... Pride Value ke, Rich Topping, Redmann)
Isi durian yg dilumat kasar, blueberry filling topping, custard.

 cara :
 pukul kental whipping cream ye.
naik 2x ganda. jgn risau. (sodap ni! mmg bantal peluk jdnya... hee..)

 Custard : (dari kak azlita)

 Bahan Kastard ( el buat double for 1 adunan crepe):
1 cawan susu segar
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 1/2 camca besar gula halus
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega

 cara :

Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk. Kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api kecil hingga kastard pekat, kacau selalu. Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau rata dan ketepikan sebentar, biar sejuk sedikit.


 cara membalut crepe! hee...yg ni el buat je..
 1) bentangkan crepe...yg licin kt blkg tau.
 2) letakkan whipping cream 1 sudu besar.
3) tmbhkan filling yg kita nak 1 sudu gk.
 4) tutupkan filling dgn 1 sudu whipping cream gk.
5) balutkan atas bwh kiri kanan crepe tu ye. (pergerakan tangan kita ye, mcm kita lipat baju..tp ni bantal mkanan. hee)
 6) dh lipat cantik2, terus dinginkan sebentar...
 7) mkn time dia sejuk mmg sedap!!

 Selamat mencuba!!
 ok, mari kita cuci mata utk sebahagian nya ye.
 xcukup tgn dibuatnya...

antaranya..

ni sebahagian daripadanya.

Thanks... Have a nice day! mgu ni blk kg lg kumpul isi durian..ekekekee..