Assalam

Friday, 16 November 2012

Crepe Durian + Macaroni Baked Cheese~~!!

Assalam semua..dan salam ceria..~~!!

kemalasan melanda.... tu yg berlaku. gara2 cuti berselang seli dgn kerja.
tp masih menyempat wt Durian Crepe yg masih fresh.
kali ni el gunakan resepi yg mmg PURE. el g ke kelas utk belajar yg lebih baik.
b4 this, el gunakan resepi yg sebelumnya... entry lepas. klik SINI ya.
and the feedback nye ok.
ade yg prefer yg previous nye crepe because rasa kenyang skit bila mkn crepe tu. ade yg prefer yg ni sbb lg nipis. so, mcm terasa mkn isi yg gebu.

Durian Crepe!
lain org,lain rasanya,lainla gk preference dia.
itulah uniknya ciptaan Allah. kalo sama lak,xde la variety.

tp kali ni nye order, wt yg baru.
siap ade extra utk bg tester for my ofismate.
the feedback mmg memberangsangkan. dan masing2 tidak menolak utk makan. itu penting ye! bende free.
el pun cmtu. rezeki masing2.

tp setakat ni di ofis, mereka2 lebih sukakan custard berbanding durian. mau nye x, berbau satu ofis. kalo jln dr utara hingga ke selatan, mmg melekatla bau durian.

durian kg kan....fhm2 je la. tp itula Durian Crepe. kalo xbau, xsah.tu yg org tnya, ade lg extra x?
el mmg xlrt dh nk buat byk2. sbb for me, mane ade advanced order el bwk. if not, extra tu je el bwk.

Btw, byk tul agenda smpai xterbuat...tu yg bercampur2. so, jgn tamak. wt mane yg mampu, inshaALLAH berQuality.

sambung cite yg agenda sampai xterbuat.
smlm bercuti kan??? kononnya nk kemas umah tp xtersempat2. fhm2 je la kalo ade anak kecik.
dlm otak ni dh ligat dh ape nk buat.
so, proceed utk mkn tghari plus dinner masih samar2.
checklist ade, tp akhirnya...........

El decide utk buat Macaroni baked cheese.
mau resepi???? tp xde la seexpert kakak2 alam maya ni.

jom kita check resepi.
mane tau ade yg berkenan.. tp el ckp awal2, el nye simple je.
but the taste is good!

k..mari kita share resepi sama2. tp bukan la crepe. tajuk je bg gempak, tp xpun act.

yg ni mane yg el ikut tekak sendiri ye.
Macaroni Baked Cheese pictorial step by step

RESEPI MACARONI BAKED CHEESE
with pictorial step by step.

bhn pasta :
250-300gm macaroni
sedikit garam
air
minyak
bahan filling:
1 bawang besar dipotong dadu
2 ulas bwg putih dicincang halus
300gm daging/ayam kisar (nk letak lebih pun boleh)
1 btg carrot di parut - lebih pun ok
1/2 tin mushroom butang (jenama rex/hosen cantik)- nk letak lebih pun boleh..
1 tin kecil tomato puri (dutch)
1tin prego traditional kecil/sedang
1/3 bekas creamy pasta sauce - herbs and cheese brands Leggo's
oregano
sehelai daun bay
garam
gula
bhn sos putih :
2 cawan susu UHT (low fat/full cream/fresh cream)
5 sudu besar tepung gandum
garam secukup rasa
lada hitam secukup rasa
topping :
grated mozarella cheese
grated cheddar cheese

cara masak :
pasta gmbr (1) :
1) rebus semua bhn td sehingga lembut.
2) toskan sehingga kering dan susun dlm bekas utk dibakar (pyrex,loyang)
3) letak sedikit grated cheddar dan creamy pasta sauce (dari filling nye bhn)
filling (gmbr 2,3,4): 
1) tumis bwg besar & bwg putih hingga naik bau. jgn sampai layu. masukkan daging/ayam.
2) masak sehingga separuh kering.
3) masukkan carrot dan mushroom. gaul rata.
4) masukkan pula puri tomato, prego. kacau sebati.
5) perasakan dgn gula dan garam. masak sehingga separuh kering. if kering/pekat, tmbhkan sedikit air.
6) lapiskan di atas pasta yg di tabur grated cheddar dan creamy pasta sauce.
sos putih (gmbr 5) :
1) kacau rata tepung dan susu.
2) panaskan kuali dan masukkan campuran susu dan tepung.
3) gaul sebati sehingga pekat dgn api yg kecil.
4) sambil itu, perasakan dgn garam dan juga black pepper.
5) apabila campuran menjadi pekat, tutup api dan tuang di atas filling pasta td.
6) taburkan mozarella cheese dan cheddar cheese. lg byk lg bergetah dan sedap!
kemudian, bakar pasta td pd suhu 180 degree C, selama 30min or sehingga cheese menjadi keperangan seperti gmbr no. 6.
selamat mencuba dan jamu selera..

Gara2 macaroni baked cheese ni...setiap kali el bwk bekal ke ofis, mesti ade org akan tnya el adakah ini utk dijual???
oh, tidak sama sekali sbb ini utk alas perut el di waktu lunch. so, el share2 je dgn my friends di ofis.
cuma ade la yg request suh buatkan di ofis. inshaALLAH, ade kelapangan el akan buat ye. :)
timasih semua kerana tanpa diorg, xde la improvement sehingga ke arini....

k la..nk sambung wt shell crust ni utk order this coming monday!
order dr org yg sama...TQ! 
crepe pun masih lg ade yg order. so, byk tul agenda.
then,tomorrow morning blk KG! kene kutip durian, petik rambutan dan juga manggis.
so, lelong2....~~!!

take care girls.....
weekend ni, jagalah diri and
PLS pray for GAZA! mudah2an mereka tergolong dari golongan org2 yang mulia.
Israel laknatullah tu mmg kejam. di dunia ini memang engkaula raja segala hal.
tp akan tetapi, di akhirat sana, mereka2 itu menjadi orang2 yg rugi..
Semoga Allah melindungi saudara seagamaku... ammmeeennn~~!!

Have a nice day!!

No comments:

Post a Comment