Assalam

Wednesday, 12 December 2012

12/12/12 : Tofu Goreng Bersumbat... versi simple!

Assalamualaikum semua...Selamat pagi..

Dimulakan dgn hari yang ceria dan membawa seribu memori
 12/12/12
mesti arini ramai yg celebrate birthday, hari anniversary dan xlupa jugak yg nikah arini..
tarikh yg senang utk diingati.. tp part tu rasanya perempuan je ingat. lelaki selalu nya lupa!
kannnn....?

kita pun sama la... yg mengingatkan nye kita sang isteri. kalo dia ingat, mmg ingat tp terlepas hari or sebelum hari.

so,hari ni ada pape plan ke utk diri sendiri or family??
hari ni xsure lg nk g majlis nikah adik ofismate ke tidak sbb my baby xsihat. dari malam td meragam sahaja... risau lak tgk dia...
so,kene tgk ptg ni camne. if ok, lepas maghrib or isyak gerak la ke TDI,Shah Alam.

then,arini el xanta stock kt booth 11 Agrofest Selangor 2012.. rasanya xtersempat nk buat extra
sbb pg td je dh anta bundle Crepe ke Sanden Air Conditioning, Glenmarie Shah Alam.

In Shaa Allah, esok lusa dhde...
yang penting my husband dh booking on Saturday nk gerak awal sbb nk join ceramah UAI ( Ustaz Azhar Idrus) yang akan menyampaikan ceramahnya di Stadium Shah Alam pd 15hb Dec 2012. Penganjur menganggarkan 20 ribu akan membanjiri perkarangan Stadium utk memeriahkan ceramah dan karnival  Pertanian.

ok, mari kita tukar topic as per subject.
el nk share resepi Tofu Goreng Bersumbat yg el buat last weekend.. Macaroni tu el tangguhkan lagi ea.. :D
yg ni resepi dr family. tp el modified kepada versi simple. disebabkan anak br nk membesar. semua keje kene cepat.. :D


TOFU GORENG BERSUMBAT BERSAMA SOS SAMBAL CILI

bahan-bahan :

2 paket Tofu goreng (utk disumbatkan)

Filling :
400gm ayam/daging kisar
2 ulas bawang putih dincincang
1 ulas bawang besar dicincang
daun bay
5 sudu besar serbuk kari daging + 2 sudu besar air * (jadikan paste)
1 sudu teh serbuk paprika /serbuk cili *
200gm veggies ( i guna mixed vegetables..)
garam
* campur sekali

bancuhan tepung :

3 sudu besar tepung beras
air secukupnya
garam
sedikit lada sulah


cara-cara :

Filling :
1) tumis bawang putih + bawang besar + daun bay sehingga naik bau.
2) masukkan ayam/daging dan tumis sehingga mengeluarkan air dan kacau sebati.
3) setelah masak, masukkan paste kari + serbuk paprika dan gaul rata. Tumis sehingga masak dan letak    
    garam secukup rasa.
4) sekiranya pekat, boleh la tambahkan sesudu air ke dalam nya.
5) masukkan veggie dan tumis lg sehingga separuh kering. 
6) tutup api dan ketepikan sebentar sebelum sumbat ke dalam tofu goreng.
7) campurkan ke semua bancuhan tepung td. kemudian ketepikan. sekiranya terlalu pekat, tmbhkan sesudu 
    air. 

Cara Sumbat :
1) potongkan satu permukaan sahaja seperti tauhu sumbat. ( potong segaris je ye)
2) kemudian sumbatkan filling yg sudah siap ditumis.
3) masukkan penuh sehingga memenuhi ruang tauhu. jgn berlebihan ye.
4) letakkan ke tepi. buat sehingga habis.

Masak :
1) panaskan minyak. secara deep fries
2) Celupkan tofu goreng td ke dalam bancuhan tepung secara keseluruhan.
3) kemudian gorengkan sebentar sehingga kekuningan2. nmpk kerangupan pd bancuhan itu.
4) Angkat dan tos.
5) sedia utk dimakan.


Sos sambal cili

bahan-bahan :
4 btg cili merah besar
4-6 btg cili padi ( ikut kepedasan masing2)
2 ulas bawang putih yg digoreng sebentar
1 inci halia
garam
gula secukupnya
1 sudu besar cuka masakan
1 cawan air 
1 sudu besar tepung jagung (campur air sedikit jdkan bancuhan)

Cara -cara : 
1) blendkan cili merah + cili padi + bawang putih + halia + cuka masakan + air.
2) setelah blend, masakkan sambal cili tu di atas dapur.
3) masukkan garam & gula secukupnya.
4) masukkan bancuhan tepung jagung dan gaul rata.
5) masak sehingga mendidih. sekiranya pekat, boleh tambahkan air.
6) siap dihidang bersama tofu goreng bersumbat.


Selamat mencuba!

ok la, arini kurang mood nye.. tp still boleh pakai lg. hee...
Have a nice day dan Selamat Bekerja!!



     Warmest Regards,

                               

Tuesday, 11 December 2012

Durian Crepe di Agrofest Selangor 2012, Stadium Shah Alam!

Assalamualaikum semua..~~!!

Salam bahagia..

Ok, quick update for today sbb duk cuti kan.

Sesiapa yg nak order Durian Crepe bolehla ke booth kami no. 11.
Agrofest Selangor 2012 berlangsung mulai arini 11-16 Dec 2012.

Macam2 disediakan...

Kami juga menyediakan kerepek2, dodol, dodol durian, bakery, DURIAN CREPE, CUSTARD CREPE dan juga CONGO BAR...

Jom ramai2 meriahkan lagi suasana..

Tiramisu, Crepe & Congo Bar


Congo Bar


Congo Bar

Sunday, 9 December 2012

Weekend yg santai...

Assalamualaikum semua... Salam Ceria buat semua....

buat ape hujung minggu ini semua nya? ni semua sedang ngadap AFF piala suzuki kan, sbb el pun sama.. :D

ok,sambung cite. El sekeluarga memilih duduk di rumah saja mgu ni... saje lepak2 sambil meyiapkan crepe order dr mereka2 semua...

kebetulan hari jumaat mlm tu kitorg g mkn yong tau foo yg sedap di bukit jelutong. dan kuarga mertua dtg sekali.. MIL, & SIL bersama anak2 mereka..

nak dijadikan cerita,semua nya tdo di rumah kami... asalnya utk belajar membuat crepe. tp setelah mengetahui quite leceh, mereka decide tidak membuat nye.. hee...
tp boleh je.
keesokkan pg nya el dan husband ajar la cara2 utk melenggang crepe dan membalut crepe dgn berhemah dan cermat..

kira2 kul 8lebih, crepe telah siap... termasuk la order yg telah kami siapkan awal pg hari nya. kemudian, kami kuar mkn, tp jam dah menunjukkan kul 10. so, mereka semua jalan dulu menuju ke Bistro Qaseh di sek13. El dan husband menunggu customer utk mengambil crepe mereka.MAR dah gerak bersama wan nya..

setelah sampai di Bistro Qaseh, kami mengambil keputusan utk tgu sahaja mkn tengahari dlm kul 11. nmpknya kali ni mkn tghari awal ye... (kebulur sbb lewat mkn sarapan..) 
mkn nye makan, mereka decide nk ke Anggerik dan SACC Mall... so, SIL ade tertinggal barang di rumah. kebetulan kitorg nk ke bakery membeli barang dan singgah ke rumah br patah blk ke SACC.

setibanya di SACC, mesti la mencari kelibat si kecik, tp xnmpk. tetiba nmpk SIL dukung baby tp baju lain.
rupanya anak aku telah make over. hee... Thanks Andak belanja Rayyan 2set baju dan guna topi,kasut bagai sempena genap 9 bulan semalam....

tofu goreng sumbat bersama sambal cili
pastu, ptg tu siapkan lg order crepe as usual.. dan mkn mlm ku simple.
Tofu goreng Sumbat with sambal cili.. semua nya wt  sendiri... nanti resepi el bagi kemudian ye. :)

pastu, pg ni bgn2 je terus buat Tiramisu versi ke2 lak.. xde pun beza just tmbh yogurt je. hee...
so, simpan la tiramisu tu smpai la ni xmerasa lg. konon nya nk simpan semalaman, ni sambil tgk bola taip post, konfem jap lg nk mkn... hee...

Tiramisu versi kedua
pastu, goreng lak nugget cheese... mkn dgn sambal cili semalam... sambil tu,siapkan la order crepe org.. lagi kan??? heee..... tu yg duk umah...
setel semua, g mop lantai umah bagai, buang sampah...
lepas tu, melipat kain baju yg tertunggak hampir sebulan rasanya. dah bergunung bakul tu...
mgu mengemas umah katakan....

time wt keje ni, Aisy Rayyan duk tdo nyenyak.. heee.... tu yg boleh wt dgn pantas.. tetiba blum sampai separuh kain melipat, sudah...! dia dh bgn... nasib la xkacau, tp menolong ummi dia pulak. siap bg kain mane yg xlipat.baik sungguh anak ummi ni kan...
pastu,ptg kebetulan kwn el dtg, sue..with her family.
so, planning dhde dh ni.. buat la pankek with choc topping, sirap bandung ais..tiramisu mmg dhde kan.

masa sampai2 tu, terus ke dapur.. hee...ape lg, lipas kudung la.. sebelum tu, suruh la mereka ni menjamu manggis dr kampung yg MIL dh bawak. arini duk borak2 cite yg dh lama xcite, layan karenah anak masing2.. sonok! lama gak sue kt rumah td. dr panas sampaila ke ujan lebat sampai la redup...

TQ sue dtg ke rumah... maaf, xdpt nk sediakan mknan yg enak lg sedap.. xsempat lak sbb sibuk melayan si kecik tu. :)

ptg tu kami sekeluarga kuar jap g membeli brg yg xcukup smlm.... pastu br masak dinner..
mlm ni el just masak macaroni alfedo mushroom chicken with peas. tu yg paling simple kot el rasa sbb semua bahan ade kt umah...

Choc topping, pankek, Macaroni alfedo mushroom chicken with peas and sirap bandung
so, ade lg balance air bandung tu, el just topup lg skit.. tmbh ais, mmg sejuk!
skrg ni duk tgk bola,sempat lg mkn anggur seedless yg beli kt jaya grocer bkt jelutong.
tapi rasa geram lak tgk bola sbb dh terbolos di gawang kita... adei!

ok la, arini je el cite, xsempat nk sambung mcm2.... 
esok lusa kita update ye! senyum2 selalu ye..

Good Night and have a good sleep!



                                                                                        Warmest Regards,


                                           

                                 

Friday, 7 December 2012

Nak Durian Crepe & Fruit Tart PERCUMA?????


Nak Durian Crepe percuma?? Fruit Tart percuma????
Bagaimana?????
Haaa..... senang je, korang Like & Share page "The Kitchen Dresses"
Lepas tu, tulis di comment share korang "Saya Mau DC & Fruit Tart"
2 pemenang bertuah akan mendapat 1 Set Durian Crepe & Fruit Tart.yang penting korang2 available utk mengambil Dessert2 korang. =)
Apalagi, jom kita LIKE & SHARE "The Kitchen Dresses"


**p/s : Tarikh tutup pada 17th Dec 2012.
Pemenang akan diumumkan pada 2oth Dec 2012 & menerima pada 25th Dec 2012.









                                                                                 Warmest Regards ,
                                 

HIGH DEMAND dek kerana Durian Crepe~~!!

Assalamualaikum semua...Salam Jumaat!

pe kaba arini???

Its Friday!!! yeaaahhhh....
next week ari Selasa Selangor cuti... tp kene siapkan tempahan DC semua org...
sesiapa yang order tu, harap sabar menunggu giliran ye... =D

sebahagian order this morning
ni duk cite la psl topik kt atas tu.... 

alhamdulillah,rezeki anak yg Allah kurniakan...
mmg HIGH DEMAND! seriously..
i cannot handle bebyk yg melebihi kemampuan saya.

Durian Crepe yg ditunggu oleh Owner masing2..
unexpected...order bertubi2, dan ade yg repeat order... syukur! Thanks ya sape2 yg repeat order.
btw, el terpaksa closed order for this week and next week due to traffic jammed. 
heheee..... mmg jammed xbergerak. inbox, email, WA full...

kdg2 tu smpai termiss nama...

el bukan xnk amek bebyk, tp sbb el bekerja di siang hari.
so,ade komitmen di tempat keje.
kalo la el ade cuti bergaji dgn byk, confirm el boleh amek extra dr yg skrg ni..
heee....

even, Pavlova pun el dh closed order gara2 CREPE...
itu la penangan DURIAN CREPE!

so, wt masa sekarang el mmg dh tutup order until next week.
but next week, el just boleh amek order for small quantity.. not more than 1-2set/person.
and yg penting,can self pick up at my Home, Puncak Perdana..

dan berterima kasih sesiapa yg sentiasa follow my blog even silent blog. (rupanya ade yg baca kan)
dan ade yg inbox me, text me, PM me kt FB dan sebagainya..
selagi mane el boleh share, i will sharing with u guys...
ilmu dunia ni  In Shaa Allah, boleh bwk ke syurga sekiranya bende baik... :D Ammmeennn!

thanks for supporting me... i really2 LOVE u guys..
and thanks to my soulmate..! TQVM.... he really my MAN!!
he did everything for us... he did DC for all....
what can i said rite now, I really appreciated what u've done for our sake
and You Are The B.E.S.T!!

Take Care & Have a Nice Weekend!


** p/s : Baru semalam duk godek2 template blog, tu yang dpt tukar ke New Background. Harap ade yg menyukainya dan lebih selesa bila membaca.. :D.
           

sbb tu smlm xde update sambil2 tu dh usha recipe hazelnut biscotti.. nti dh buat, el update resepi ya!  hee...





                                                                                   Warmest Regards,     


Wednesday, 5 December 2012

Pavlova + Tiramisu & Kiswah Kaabah (Cuci Mata)

Assalamualaikum semua...Selamat Pagi~~!!

arini xde wordless pun sbb sibuk nk bercerita.. ekekekee...
smlm kita dh cite crepe kan...
so,arini el nk share topic yg kt atas tu......

mcm byk kan???? tp act, ringkas je..
Tiramisu dgn Kiswah Kaabah tu bg cuci gmbr je dgn for sale...
tp Pavlova tu el nk share resepi..

wpun skrg ni musim Durian Crepe, tetap gk nk share resepi2 yang lain..
kelmarin dh share resepi Tiramisu, arini Pavlova...

at least, dptla gk el simpan resepi dlm ni.
senang skit nk view.

ok, Pavlova ni act,sejenis kek yg berasaskan putih telur (meringue) dan gula.
kebanyakkan mereka2 ni suka mknan yg manis.
very sweety gitu. kalo kita ni,selalu nya org kata org Kelantan yg suka manis,
tp hok ni.... mereka2 mat salleh ni lg monopoli gula..
tu yg mereka2 ni senang kene obesiti,diabetis.
sekali mkn, semuanya manis2...

kalo xcaya, cuba resepi dr luar.
konfem anda kata manis sgt.

tp,boleh je sebagai Malaysian terima mknan diorg tp bukanlah selalu..
siapalah yg xsuka dessert plus sejuk????
tipu la kalo ade yg xsuka...mesti sipi2 pun tetap ade yg suka.

Pavlova ni asalnya dr nama penari Ballet Rusia iaitu Anna Pavlova  yg telah mengembara ke New Zealand dan Australia.
sehingga kini masih ade pertikaian dar mana asalnya pavlova yg sedap lg menggiurkan.

skrg ni, mari kita tgk apakah bahan2 yg perlu ada utk membuat Pavlova ini.

Pavlova
Pavlova :

Meringue
4 biji PUTIH telur (jenis besar ye..)
3/4 cawan gula castor lg halus mulus
1/2 tsp esen vanilla
1 tsp cuka masakan (yg kaler putih ea..)
1 tsp tepung jagung

Filling 
1/2 cwn Fresh Cream a.k.a Non Dairy Whipping Cream (either vanilla or choc)
Fresh fruit (s/berry,blueberry, blackberry, kiwi, grapes, mango,peach, passion or any fruit yg ala2 masam manis.
Choc Ganache/topping


Cara : 
1) Pukul putih telur dgn kelajuan yg rendah. pukul sehingga kental dan terbentuknya soft peak. kiranya dia lembut tp still kuar tanduk yg ala2 lembik gitu. tu yg el faham la. hee...
2) Kemudian, masukkan gula sedikit demi sedikit dgn kelajuan yg tinggi sehingga abis. ketika ini, meringue akan menjadi berkilat dan bertanduk tajam...huhuhu..tajam ye, bukan tumpul. :D
3) Time ni, jika anda2 semua berani, sila la telangkupkan bekas td. jika jatuh balik kt muka anda, maknanya kurang lg tu..xjd meringue nya. so, kene pukul 2-3 minit lg... hee... kalo xjatuh tu,kira bernasib baik sbb anda BERJAYA membuat meringue yg cantik lg fluffy.. Yeeaaahhh!!
4) Selepas itu, masukkan esen vanila dan pukul sebati. kemudian, masukkan tepung jagung dan cuka masakan dgn cara Kaup Balik dan seelok2nya gunakan spatula or senduk kayu yg mmg tiada ape2 bau termasuk kari,asam pedas, tempoyak dan seangkatannya JIKALAU mau meringue sweet NOT Savoury Meringue... kihkihkih!
5) Panaskan oven dlm suhu 150 degree C selama 15 min, selepas itu, pastikan baking sheet anda telah dilukis bentuk yg anda ingin kan sebelum meletakkan meringue utk dibakar. nk lukis bentuk kete ke, cawan ke, spongebob ke semua boleh janji lukis. dan ingat! meringue ni akan mengembang ye... so, sila jgn guna acuan selain solo cup or cupcakes nye bekas.. :D
6) masukkan meringue yg dh siap deco di baking sheet td. kemudian, turunkan suhu kepada 140 degree C dan bakarkan meringue selama 15 min, dan berikutnya lg 45min dibakar pada suhu 130-120 degree C bergantung pd suhu oven masing2... :D
7) Sementara menunggu  meringue siap, boleh lah anda memukul fresh cream dgn jayanya dan bersungguh2... jgn risau, ini senang je. anda pukul terus dia akan naik 2x ganda. xrugi kan??? heee.....
pastu boleh la simpan di dlm peti sementara menunggu meringue sejuk selepas dibakar.
8) fresh fruit anda boleh la dipotong awal dan simpan di dlm peti. potong mengikut bentuk yg anda suka. tiada larangan ye.. :D. anda yg mkn. bukan saya.. 
9) setelah menunggu sejam - 1jam 15 min, make sure pavlova yg anda bakar td tidak melekat2 di permukaan. kalo melekat tu tanda nya anda kene bakar lg dlm 5-10 min sehingga tiada lg kesan gula yg melekat di jari anda.
10) sila renggangkan pintu oven anda dgn sedikit terbuka bg mengeluarkan haba sehingga Pavlova dlm keadaan suhu bilik. jgn bukak beso2 pulak ye. kang terus kempis Pavlova gebu anda tu... kang, cian lak menunggu sejam tu. rasa membazir rasanya.
11) selepas itu, boleh la anda mendeco Meringue tu dgn Fresh Cream yg dipukul kembang dan ditabur dgn fresh fruit yg sedap! pastu, letak lak topping choc ganache...meleleh gitu...
12) masukkan ke dlm peti ais sebentar. kemudian boleh la ngap ketika dlm keadaan sejuk. mmg sedap, mcm mkn ice cream gitu.

Selamat Mencuba ye!

btw, jom kita share beberapa tips yg el dh google. so,sama2 la berpetuakan tips ini utk menghasilkan Pavlova yg cantik lg gebu.... (credit pd Utusan Mobile bingkisan dari Chef Azli Razali.)

1) Pastikan tiada kuning telur yang bercampur kerana kuning telur mengandungi lemak akan menyebabkan putih telur yang dipukul tidak naik kembang.

2) Gunakanlah telur yang segar kerana putih telur dari telur yang segar mudah diasingkan dari kuningnya. Putih telur sebaiknya dibiarkan pada suhu bilik dalam 30 minit sebelum diputar .

3) Selain itu sila pastikan mangkuk dan pemukul telur bersih dan bebas daripada sebarang minyak, air atau tepung bagi memastikan meringue anda naik ketika dipukul.

4) Gula kaster adalah paling sesuai apabila anda memukul meringue. Carilah gula kaster yang paling halus di pasaran kerana ia lebih cepat hancur ketika dipukul dengan putih telur.

5) Teknik memukul telur bersama gula juga perlu betul. Anda perlu memukul telur sehingga separuh kembang dan ketika inilah baru masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga berkilat dan betul-betul kental.

6) Cuba rasa meringue itu dengan dua jari, ibu jari dan jari telunjuk untuk memastikan bahawa semua gulanya telah hancur.

7) Sekiranya anda masih boleh rasa berpasir sambung lagi memukul putih telur sehingga anda tidak dapat merasa gula kaster pada meringue itu lagi.

8) Selepas itu kacau bahan lain iaitu esen vanila, cuka dan tepung jagung dengan senduk atau spatula. Tepung dan cuka dalam resipi ini berfungsi untuk memberikan kerapuhan di luar pavlova dan menghasilkan tekstur lembut seperti marshmallow di dalamnya.

9) Anda perlu membentuk meringue di atas kertas minyak. Ia berbentuk bulat dan saiznya bergantung pada anda tetapi pastikan ketebalan dalam 2.5 -3 sm.

10) Bakar pada suhu sederhana iaitu 130 darjah celsius selama satu jam bergantung pada saiz pavlova yang dibentuk.

11) Suhu yang rendah akan membuatkan pavlova anda cair dan tidak masak dan jika suhu melampau pula di luarnya akan cepat masak tetapi didalam tidak masak.

Tutup suis dan biarkan ia sejuk dalam ketuhar dengan pintu terbuka. Tanda pavlova sudah masak akan berwarna perang muda.

12) Jika menggunakan ketuhar yang bersaiz kecil saya cadangkan bentukkan saiz pavlova itu kecil kerana kepanasan dalam ketuhar akan membuatkan pavlova cepat hangus.

13) Pavlova yang telah siap boleh disimpan dalam bekas kedap udara sebelum anda menyapu krim dan menyusun buah segar di atasnya. Pavlova sesuai dimakan serta merta kerana jika lama dibiarkan ia akan menyerap cecair dan tidak rapuh lagi.


so,itu la tips2 yg dpt kita kongsikan bersama....

********************************************************************************

so, mari lah kita cuci mata dgn Tiramisu yg el dh buat kelmarin dlm previous entry : "pick me UP!" Yummy2..
dan kiswah Kaabah yg dilukis oleh husband el for Sale...

so,sape2 yang berkenan, boleh la PM me, or WA me for futher details. tp yg ni mmg besar 5'x4'. boleh jugak request utk lukisan yg lain... :D saje2 la selit kan...mane tau ade yg berkenan...

Tiramisu a.k.a Pick me UP!

Kiswah Kaabah Handmade

di dinding

ok, selamat Bekerja semuanya...~~!! balik ni nk siapkan order Durian Crepe lg... syukur sgt, mudah2an Allah merahmati kami sekeluarga dgn rezeki yg telah Engkau berikan.. Alhamdulillah!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera!

Tuesday, 4 December 2012

Jom share lg resepi Durian Crepe 7 Jenis Tepung!

Assalamualaikum w.b.t
selamat pagi yg sejuk!! :D

ok,arini el nk share resepi 7 jenis tepung... 
yg ni el boleh ckp terbaik wpun el blum sempat cuba resepi ni..
sbb yg skrg ni el hanya guna 5 jns tepung sahaja dan cukup elok apatah lg 7 jenis tepung kan?? 
tupun el g kelas semata2 utk mengetahui apakah 5 jenis tepung itu...
dan mmg berbaloi.

resepi nya lebih kurang saja dgn resepi yg el buat jual skrg ni.
mmg akan dpt nipis....

so, credit pada kak Salami di Amie's Little Kitchen
kerana share resepi ini..
so, tanpa melengahkan masa, mari kita share2.



Resepi : Crepe Durian 7 Jenis Tepung

Bahan-bahan:
3 sudu besar tepung Hong Kong
3 sudu besar tepung naik  sendiri 
2 sudu besar tepung ubi kayu
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kentang
2 sudu besar tepung Super Fine
2 sudu besar gula icing
2 biji telur - buang tali pusat
1/2 tin susu cair - Amie gunakan santan kelapa - santan utk elastikkan crepe supaya tidak koyak
1 sudu kecil garam halus(el guna secubit sahaja
3 sudu besar mentega yang dicairkan / minyak masak kalo malas cairkan butter. hee..
2 cawan air (susu segar pun boleh bg lemak skit)
3 helai daun pandan  - Amie gunakan 1 sudu teh essen vanilla
 pewarna kesukaan

Cara:
1. Satukan semua bahan dan kacau sebati dengan menggunakan whisker.
2. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan kacau rata.
3. Panaskan sebentar kuali non-stick menggunakan api paling perlahan.
4. Masukkan adunan ke dalam kuali dan lenggangkan kuali supaya adunan tidak terlalu tebal atau terlalu nipis sehingga adunan likat dan biarkan hingga atasnya masak.
5. Tidak perlu terbalikkan crepe sewaktu mengangkat dari kuali.
6. Ulangi sehingga adunan habis dan biarkan crepe sejuk sebentar.

EL pun menggunakan kuali berukuran anggaran 20cm dan kak shiela memperolehi lebih 20 keping crepe. kak Amie  mendapat lebih kurang 22 keping crepe atau lebih.

tp, lg sedap JIKA rakan2 sekalian simpankan adunan selama semalaman. kulitnya akan jd lg gebu, halus dan mulus. senang utk angkat crepe ketika panas dan tidak akan cepat koyak.

Filling boleh refer previous nye ENTRY Demam Durian Crepe!! Apakah? k.

so,boleh la contact el jika xfaham ye.
sbb masih ramai yg hubungi el utk mengetahui cara2 membuat crepe maupun filling.

dan ramai juga yg confuse antara Whipping Cream UHT, Non Dairy Whipping Cream & Whipped Cream.
if el ada kesempatan, el akan share perbezaan nya ya!

Thanks for support us..~~!!
this durian crepe, act hasil usahasama saya dan husband.. :)


Have a Nice Day!!

**p/s : br dpt feedback dr my friend. syukur Alhamdulillah, setakat ni, dia dh beli 5 jenis Crepe Durian termasuk dari Aisy Recipe Bakery, Mid Valley, Sek 7 Shah Alam & 2 supplier di Kuantan. he said, mine is PALING SEDAP!! dan even simpan dlm peti ais selama 4HARI, still rasa dia sama.....

Syukur Alhamdulillah.... thanks Hafizul for ur compliment. really aprreciated!

Assalamualaikum & Selamat Bekerja!

Monday, 3 December 2012

"pick me UP!" yummy2...

Assalamualaikum semua...

Salam sejahtera..~~!!

maaf, lama dh xberblog. sibuk sesgt kt dapur dan juga jaga anak.
syukur Alhamdulillah kehadrat illahi... dgn limpah kurnia nya..

sibuk di dapur membuat order Durian Crepe, Fruit Tart, Blueberry Cheese Tart dan juga Red Velvet.
kdg2 melebehi limit yg dh ditentukan.
rezeki anak org kata....

kdg2 nk update kt blog, tp xtersempat2.
tu yg senyap je.

weekend aritu el blk umah parents. so, xamek order.
until today,el closed order. tp esok dh start dh wt preparation utk DC for tomorrow.
ade yg order Durian, Custard and Blueberry.

so, bergiat aktif la skrg ni...
kdg2 tu ade gk yg WA el tgh2 mlm kata nk Durian Crepe, ade yg mengidam preggy..
mcm2 karenah.... tp tu tandanya rezeki yg Allah bg dr pelbagai sudut.
syukur!

pm inbox kt FB xyah cite la...
kawan atas kawan mmg ramai, yg dr luar pun ramai.
kebetulan el duk Puncak Perdana, mmg selalu ke Shah Alam.
so, wtla pick up point kt Giant sek 13.

xpun self pick up kt umah pd sape2 yg tau area umah el..
if org kata nk amek  tu jauh,el bg solution. either pick up point or delivery with charges.
kt ofis ni mmg xyah ckp. diorg kene pick up kt my department. self service kiranya.
heee....

disebabkan Durian Crepe, rezeki tidak putus2...
tu yg jd pick me up. hee...

act, pick me UP ni bukan merujuk kepada  DC, tp sebenarnya TIRAMISU..
mlm td, el sempat la buat tiramisu ni..
nk gk buat sbb tu je yg free before el sibuk membuat order kek org mulai mlm ni..
heee... :)

sonok xterkata dpt buat sbb husband duk jg anak sambil tgk tv.
then, el siapkan wt adunan crepe lg...
after that, br husband amek alih dapur utk buat burger special for us..
semasa el buat tiramisu ni, syok gk..
sbb ingatkan dpt mcm skit.
sekali byk la pulak!

tu yg berlayer2... sygnya,xsempat nk tangkap gmbr.
later on la ye el amek gmbr. tp mmg puas ati la..
supposely, kene thn dlm fridge 24jam..
tp pg ni,el amek gk dan bwk g ofis.
dlm perjalanan sibuk duk mkn dgn husband..
Alhamdullilah,husband suka...
then el pun boleh mkn (memandangkan el mmg xleh minum nescafe due to worst migraine)

tgk2, dh tgl separuh...
hihihiihih...
el mcm biasa la...mesti pelawa org mkn.
dh terbiasa. sbb ade rezeki utk diorg.. so, xkisah pun.
then,jemput2 sape2 yg ade kt ofis..

setakat ni ade yg tanya..amek order ke x?
el ckp, xde... ni sekadar nk rasa je.
pasni nk cuba yg original resepi la.
tp kene la g kelas kan!
xgitu??? br sedap...

feedback rakan sekerja memberangsangkan.tmbhn el pun ade bwk pengat durian.
mkn bersama roti utk dicicah.. juga bwk pulut..
hee...segalanya ade.
wpun xcukup bhn,tetap buat gk. akhirnya,diorg ckp rasa tetap sama...

so, mknan utk tghari ni mcm byk lak..
ade tiramisu, ade pengat durian with pulut dan roti, ade kiwi yg dipotong siap2..
rezeki....

tp sebelum el akhiri post for today, jom kita share resepi ni..
rasa2nya sama je dgn resepi org lain..
ni el amek kt dlm blog seseorg. dr blog Cahaya Cinta Ku
thank you ya!!
mmg sedap! tp ade gk el modify skit.. xbyk la..

jom jenguk resepi di sini :

dr en wiki.



TIRAMISU

layer biskut :

lady finger BONOMI Saviordi / kek span
1 cwn air panas
1 tbs nescafe

Cheese :
250g cream cheese
200ml whipping cream
50-100ml non dairy whipping cream
1cwn gula castor
1tsp esen vanilla

serbuk koko berquality
grated dark choc/milk choc/compound choc**
choc ganache**

cara :

layer biskut : bancuhkan air panas dgn nescafe. biar seketika

cheese : 
- pukul kembang cream cheese bersama gula dan vanilla.
- kemudian, masukkan ke2-2 whipping cream. pukul sebati.

layer :

1) golekkan lady finger di dalam pinggan yg berisi air nescafe td.(sekali golek depan blkg ye)
2) susunkan lady finger td ke dlm bekas
3) kemudian,lapiskan dgn cream cheese tersebut mengikut ketebalan yg disukai.
4) taburkan serbuk koko di atas cream cheese tersebut.
5) ulangi step 1-4 sehingga memenhi ruang bekas.
6) simpan ke dlm fridge selama 24jam (recommended)
7) lagi lama lg sedap. buat mlm ni, mkn mlm esok ye!
selamat mencuba!!

** ni letak kt atas serbuk koko if nak. optional. lg sedap!!

ok,take care!! welcome December 2012....last year for this year.
cepat betul masa berlalu kan...

Assalamualaikum... Salam MOnday!! :D