Assalam

Tuesday, 4 December 2012

Jom share lg resepi Durian Crepe 7 Jenis Tepung!

Assalamualaikum w.b.t
selamat pagi yg sejuk!! :D

ok,arini el nk share resepi 7 jenis tepung... 
yg ni el boleh ckp terbaik wpun el blum sempat cuba resepi ni..
sbb yg skrg ni el hanya guna 5 jns tepung sahaja dan cukup elok apatah lg 7 jenis tepung kan?? 
tupun el g kelas semata2 utk mengetahui apakah 5 jenis tepung itu...
dan mmg berbaloi.

resepi nya lebih kurang saja dgn resepi yg el buat jual skrg ni.
mmg akan dpt nipis....

so, credit pada kak Salami di Amie's Little Kitchen
kerana share resepi ini..
so, tanpa melengahkan masa, mari kita share2.



Resepi : Crepe Durian 7 Jenis Tepung

Bahan-bahan:
3 sudu besar tepung Hong Kong
3 sudu besar tepung naik  sendiri 
2 sudu besar tepung ubi kayu
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kentang
2 sudu besar tepung Super Fine
2 sudu besar gula icing
2 biji telur - buang tali pusat
1/2 tin susu cair - Amie gunakan santan kelapa - santan utk elastikkan crepe supaya tidak koyak
1 sudu kecil garam halus(el guna secubit sahaja
3 sudu besar mentega yang dicairkan / minyak masak kalo malas cairkan butter. hee..
2 cawan air (susu segar pun boleh bg lemak skit)
3 helai daun pandan  - Amie gunakan 1 sudu teh essen vanilla
 pewarna kesukaan

Cara:
1. Satukan semua bahan dan kacau sebati dengan menggunakan whisker.
2. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan kacau rata.
3. Panaskan sebentar kuali non-stick menggunakan api paling perlahan.
4. Masukkan adunan ke dalam kuali dan lenggangkan kuali supaya adunan tidak terlalu tebal atau terlalu nipis sehingga adunan likat dan biarkan hingga atasnya masak.
5. Tidak perlu terbalikkan crepe sewaktu mengangkat dari kuali.
6. Ulangi sehingga adunan habis dan biarkan crepe sejuk sebentar.

EL pun menggunakan kuali berukuran anggaran 20cm dan kak shiela memperolehi lebih 20 keping crepe. kak Amie  mendapat lebih kurang 22 keping crepe atau lebih.

tp, lg sedap JIKA rakan2 sekalian simpankan adunan selama semalaman. kulitnya akan jd lg gebu, halus dan mulus. senang utk angkat crepe ketika panas dan tidak akan cepat koyak.

Filling boleh refer previous nye ENTRY Demam Durian Crepe!! Apakah? k.

so,boleh la contact el jika xfaham ye.
sbb masih ramai yg hubungi el utk mengetahui cara2 membuat crepe maupun filling.

dan ramai juga yg confuse antara Whipping Cream UHT, Non Dairy Whipping Cream & Whipped Cream.
if el ada kesempatan, el akan share perbezaan nya ya!

Thanks for support us..~~!!
this durian crepe, act hasil usahasama saya dan husband.. :)


Have a Nice Day!!

**p/s : br dpt feedback dr my friend. syukur Alhamdulillah, setakat ni, dia dh beli 5 jenis Crepe Durian termasuk dari Aisy Recipe Bakery, Mid Valley, Sek 7 Shah Alam & 2 supplier di Kuantan. he said, mine is PALING SEDAP!! dan even simpan dlm peti ais selama 4HARI, still rasa dia sama.....

Syukur Alhamdulillah.... thanks Hafizul for ur compliment. really aprreciated!

Assalamualaikum & Selamat Bekerja!

21 comments:

  1. El knp saya buat crepe ni dia pecah ek

    ReplyDelete
  2. pecah ye? dh buat nipis x? kalo boleh campurkan dgn tepung hong kong atau tepung TOP.so, adunan tu cantik skit.
    make sure, jgn guna telur yg sejuk beku dr peti ais ye. kene telur yg suhu bilik. dan melempengkan crepe tu seboleh2nya nipis. kalo tebal, mmg xcantik and mudah crack. harap membantu.. :)

    ReplyDelete
  3. tepung super fine ni camne eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepung superfine ni tepung halus.. kalo xde, amek tepung gandum tu sift 3x. dia akan jd tepung super fine.. :)

      Delete
  4. salam .. buang tali pusat tu mcm mana.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. tali pusat telur tu, kalo perasan ade satu bonggol putih. yg attach pd kuning telur. yg tu kita pgl tali pusat. if rajin nk buat boleh je. sebab kita nk buang tu, nk bg ilang hanyir telur sahaja.. :D

      Delete
  5. tq ell!! ;) sy br bli tepung td.. arap mjadi la.. tq for sharing the recipe,,:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome dear..~~!! be positive..and ur crepe will be awesome! trust me.... :D

      Delete
  6. salam ell.. sorry , nak tanya lagi.. huhu non dairy whipped cream xjmpe la.. sy bli yg whipped cream jer.. kna tambah ape2 ke?

    ReplyDelete
  7. xperlu tmbh pape.. just guna je whipped cream tu. spray then letak filling, lapis lg dgn whipped.. kalo yg non dairy tu kene pukul br dpt yg whipped cream.

    ReplyDelete
  8. tp whipped cream ni dlm kotak.. 200 ml nyer.. huhu.. silap bli.da laa tak ade tanda halal. bli kat tesco. jenama amberg.. kn kuar lagi nmpknyer bli lain.. syg kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..itu UHT whipping cream brand emborg. tu bagus.. boleh wt tiramisu,so xde la membazir. boleh follow resepi kita. xrugi pun. wt cheesecake pun boleh.. :). cuma try cari non dairy whipping cream kt pasaraya HERO, or BAGUS baking solution. ade dijual.. :D

      Delete
  9. skrg tgh try gak gune whipped cream yg emborg tu.. tapi dia kn sentiasa biar sejuk ek.. sy sebenarnya br nk blaja masak kuih2 ni.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu xjadi mcm durian crepe.. dia akan cair kalo xmasuk peti. so, mkn pun xbest tawar. kene pukul dgn gula aising sampai kental betul...
      tu yg rasa dia xsama..xpe, belajar dari pengalaman. kita pun sama. baru belajar buat semua2 ni..

      Delete
  10. thanx ell!! kulit dia jd cantik..tp cream kat dlm tu la xjd.. huhu..tp masuk peti es nnt makan je..hehe.. sy gtau ur blog kat my fb yer,,;)

    ReplyDelete
  11. most welcome, jazzy!! :D. nipis x and licin?? hihihi..pasni g cari Non Dairy Whipping cream ye. kalo malas nk g putar, beli je whipped cream yg spray tu. senang cite... :)
    Boleh, and TQ!

    ReplyDelete
  12. bile my mum yg wat kulit tu jd cantik.. tp bl sy try tak cantikk.. hehehe.. kna byk praktis lg..;) n kena bli pan yg leper tu jer.. td gune non stick kuali, so xterer nak bagi dia nipis elok. jeles tgk mama sy wat. huhu.. itula org kata pengalaman..;) ur wc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee.... my husband skrg buat sbb el kene buat kek2 lain lak... and dia buat pun cantik, nipis dan licin... org tua mmg pandai.. mcm dia wt kuih ketayap, gulung dadar.. cantik je. lipat pun just nice...
      el guna non stick pan tu la... :D. so,xde la melekat sgt. xpe, cuba lg k.

      Delete
  13. tp ell pun guna kuali ek.. terer laa..:d

    ReplyDelete
  14. teringin sngat nak buad . tapi , kat tempat saye takde jual tepung hong kong dgn tepung kentang :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamu duduk mana ye? tepung hongkong tu boleh cari kt supermarket gk. kalau ade HERO supermarket, boleh beli kat sana. nanti kalo g ke kl/shah alam boleh la singgah membeli. mmg berbaloi..

      Delete