Assalam

Wednesday, 9 January 2013

Pudding Bandung Cincau Berselasih versi Campak2!

Assalamualaikum semua... Salam Sejahtera..

As usual el schedule kan entry ini di pagi hari. kerana malam sahaja yang free. itupun masih lagi di dalam draft. 2-3hari br dpt fully updated.

sejak bergelar ummi ni banyak benda kena fikir. tambahan sekarang ini my husband pergi shooting ke pulau-pulau Sabah. By the way, allergy el masih lagi ada, tapi maintain makan ubat 2hari ini, Alhamdulillah berkurangan, cuma kena jaga jangan sampai berpeluh mahupun panas dirct matahari.
haaa.... macam mana itu?

memang masalah sebab berpeluh sedikit terus mula ruam merah-merah. kalo di badan boleh lagi, tapi ini di muka sahaja. kurang selesa akan kegatalan itu, so solution is duduk diam-diam jangan keluar ketika hari panas.

even malam pun, el mengadap kipas supaya muka rasa sejuk. kalau setiap masa harus bertuam muka dengan ais, memang jenuh la kan....

nanti basah sentiasa sebab ais menjadi cair. cerita pasal sejuk, mari kita kongsikan dessert sejuk seperti yang dijanjikan last 2 days.

el buat pudding bandung cincau berselasih. asalnya sebab mahu menghabiskan cincau. nanti dibiar lama tiada siapa yang mahu makan di rumah. maklumlah duduk berdua sahaja. si debab pulak mana makan makanan orang dewasa. =). hari yang lepas buat air cincau, so kali ini kita buat pudding bandung. kebetulan memang ada sirap ros, daun pandan.

so, time ini memang sudah siap-siap potong cincau. susu cair sudah habis tapi el gantikan dengan susu segar. selasih ini pun disaat-saat akhir. sebab ternampak selasih di tepi rak. apa lagi, capai selasih cuci sebentar dan tunggu untuk masuk dalam periuk. hee.... bersahaja masak kali ini sebab semua orang pandai buat pudding kan... :D

bersama acuan
Resepi Pudding Bandung Cincau Berselasih

Bahan :
1 paket cincau dipotong halus
1 paket serbuk agar-agar (dalam 10gm kalau tidak silap)
500 ml susu cair/susu segar
600 ml air 
3 tbs sirap ros (optional - mengikut kepekatan masing-masing)
1/2 cwn gula castor (optional)
daun pandan disimpul
2 tbs biji selasih (dicuci dan ditoskan)

Cara :
 1) Masukkan semua bahan kecuali cincau dan juga selasih.
 2) Kacau sentiasa bahan tadi sehingga mendidih. selepas bahan sudah sebati, masukkan biji selasih tadi ye. gaul lagi. 
 3) sementara menunggu mendidih, letakkan cincau ke dalam setiap acuan. ikut pada kreativiti masing-masing. (el malas hendak bercorak bagai, so letak bersahaja)
 4) setelah agar-agar tadi sudah mendidih, tutupkan api dan tuangkan agar-agar pada setiap acuan.
 5) biarkan seketika dalam 30 minit dan masukkan ke dalam peti sejuk.
boleh dihidang ketika hari panas bersama susu cair & fruit coctail + nata de coco.

Selamat mencuba..

Oh ya! lupa mahu buat selingan makanan. sehari sebelum encik suami fly ke Sabah, el ada buat Nasi Mentega Badam bersama Paprik sotong. itu sahaja yang sempat el capai dan buat. nanti bila ada kelapangan el akan update resepi ya. macam banyak saja resepi yang bertangguh ini. El minta maaf ye kepada sesiapa yang menunggu resepi.. (ada ke yang menunggu?? perasan sekejap)

check it out ...

Have a Nice Day ya!!
Thank you.

                                                                             Warmest Regards,
                                                

Monday, 7 January 2013

Allergy??? Radang Kulit?? Apakah?

Assalamualaikum semua..
Salam sejahtera...


Apa khabar semua? sihat hendaknya. hari ini el pergi office but then el MC gara-gara muka el naik merah dan bengkak. actually, dari semalam lagi.

bila berjumpa dengan doktor, dan dianalisa rupa-rupanya kulit el sangat sensitive pada matahari seperti doktor pakar el yang sebelum ini di DEMC. Doctor Noraziah pakar dermatologist yang el berjumpa setakat ini.

tapi tadi memang tidak dapat menahan kegatalan di muka serta merah-merah, el nekad pergi ke klinik panel company dan dari situ lah baru tahu el allergy pada Differin cream yang dipakai pada waktu malam. 

bila sudah jadi begini terasa susah hati.sebab melibatkan muka. akhirnya Dr. panel memberi solution yang sangat bagus. dan dia ada serba serbi bagus tentang dermatologist kerana she's is specialist in aesthetic. maksudnya pakar pada bidang kecantikan kulit. 

dan el mendapat MC selama 2hari. tidak menjangkakan el akan mendapat MC selama 2 hari. setengah hari pun dh cukup baik pada el.

it's ok, yang penting el pulih sepenuhnya after this. so, taking medicine and guna cleanser and mosturizer Cetaphil (purple colour) everyday. also antibiotik. noted!

tapi sambil-sambil itu mesti lah kena letak air batu di muka. perlu untuk meredakan bengkak-bengkak di muka dan menghilangkan kegatalan semaksimum yang boleh setiap 2jam sekali. 

by the way, doctor yang el berjumpa itu sangat friendly. di Klinik Oasis, Ara Damansara di kawasan Oasis Square. di perkarangan pejabat kami. yang penting dia 24 jam. 

tapi...... bila sudah begini, mesti lah kena berpantang makan kan????
so, kena menahan nafisu makan demi kesihatan kulit. hee... for temporary only.
so, tengok saja makanan yang sedap-sedap dan hanya berpantang for 2 weeks. hopefully selepas ini no more radang kulit.

bercerita tentang makanan, mari kita share resepi lagi... 
kali ini resepi western ya!
hee.... mahu resepi melayu ke? ada tp masa sekarang mana yang el sempat taip sahaja. :D

jom kita view resepi.. Grilled Salmon with Blackpepper Sauce.

ini stock yang ada di rumah di mana resepi campak-campak ikut tekak sendiri.
check it out!
Bahan bahan:

3 keping ikan salmon
2 sudu besar minyak zaitun
lada hitam
Oregano herbs
Mixed herbs
chopped garlic
Kacang peas

Sos :

500 ml air
pati kiub ikan bilis / stok ayam
blackpepper
tepung gandum untuk memekatkan sos
oregano herbs
madu sedikit sahaja

Cara :
1) perapkan ikan salmon dengan bahan-bahan tadi dan dibiar seketika. dan yang terbaik dibiar sekitar 2-3jam mahupun 4jam. rasa herbs pasti akan meresap ke dalam isi ikan tadi.
2) panggang pada suhu 200 - 220 degree C selama 20 minit. In Shaa Allah, pasti sedap.
3) Kacang peas dicelur sebentar di dalam air yang mendidih (bercampur garam sedikit) dan ditoskan. kemudian, masukkan kacang peas yang dicelur itu ke dalam bekas yang berisi air sejuk (bersama air batu) bagi memberhentikan proses pemanasan dan menjaga warna kacang peas.
4) untuk bahan sos, campuran kesemua bahan-bahan tersebut di atas dapur dengan api yang sederhana kecuali tepung gandum dan kacau sebati. akhir sekali, masukkan tepung gandum mengikut kepekatan yang anda mahu. kacau sehingga mendidih. tutup api dan boleh lah dihidangkan bersama salmon grilled.

   

** p/s : resepi Spicy Potato Baked Rosemary with Honey boleh dilihat di post sebelum ini. Click Here.

lepas kami sekeluarga makan Salmon, kami makan Tiramisu pula. tapi kali ini, el buat menggunakan Coffee Sponge Cake sebagai based. sedap jugak selain menggunakan Lady Finger Saviordi. memang menternak lemak. kena berhati-hati walaupun telah membuat health screening dan keputusan semuanya ok. hee.... Prevent is better than cure. tapi rasanya, sudah kena baru hendak beringat. Manusia kan.... (termasuklah el..)

ok,setakat ini sahaja yang el mampu menaip dan esok lusa In Shaa Allah akan update Pudding pulak versi campak-campak lagi ye.
mahu menyiapkan apa yang patut.

 by the way, sekarang ni el tinggal bersama mak mertua selama sebulan di rumah kami kerana encik suami pergi ke sabah atas serba mencari rezeki shooting Lambaian Pulau season ke2. setiap masa mengira masa untuk bertemu di hujung bulan nanti. dan lauk pada ketika ini hanya lah simple sahaja kerana ibu mertuaku tidak makan makanan western. =).

berjumpa lagi di waktu lain, and Have a Nice Day!!



                                                                            Warmest Regards,
                                                  

Friday, 4 January 2013

Himpunan Makanan Bersama Family


Assalamualaikum semua.. Salam Sejahtera..

ok, hari ini quick post. hee..

kemalasan untuk menaip blog dan juga kesibukkan di office. As usual, bila cuti bersama keluarga pasti ada menu yang hendak dicuba..

jom kita layan dahulu gambar dan kemudian baru disharekan sekiranya masa mengiizinkannya. ok?

Air Lemon Pudina with Ayam Masak Yogurt & Sup Sayur
Air Lemonade Strawberry , Ayam Kung Poa dan juga Omelette Carrot Berkeju
Air Lemonade Strawberry
Air
Sebiji Jus lemon 
Hirisan lemon
Strawberry dipotong 3.
Air gula
Daun pudina ditumbuk kasar
Hiasan : daun pudina

Campur semua + ais
Minum sejuk!

Ayam kung poa
Bahan perap 15min-30min:
2fillet isi ayam
1 1/2 sudu makan tepung jagung
1 1/2 sudu makan sos tiram
Lada sulah

Bahan tumis:
Lada capsicum dipotong dadu
8-10tangkai Cili kering yang dibasuh lap dipotong serong
2ulas bawang putih dicincang halus
Cendawan dipotong kasar
Segenggam gajus dipanggang sebentar

Bahan sos :
2tbs kicap cair
1 1/2 tbs kicap pekat
1 1/2 tbs sos hoisin
1 tbs minyak bijan

Cara : goreng dahulu bahan perap. Angkat dan tos.
Set aside.

Kemudian tumis cili kering sehingga naik bau. Masukkan pula bawang putih cincang. Setelah harum wangi masukkan pula gajus, cendawan, dan capsicum. Gaul rata.
Lastly, masukkan bhn sos tadi dan kacau. Setelah tiu, masukkan ayam yang digoreng tadi. Tambah gula sedikit dan juga lada sulah untuk seasoning.
Siap!!

Omelette carrot berkeju
2biji telur
Mayonaise
Lada sulah
Oregano leaves
Garam sedikit
Cheddar cheese
Carrot diparut halus

Cara : satukan semua bahan dan kacau.
Goreng seperti biasa. Lagi banyak cheese dan carrot lagi sedap.

Air Cincau Pudina , Nasi Harum Saffron & Ayam Panggang Halia
Pancake gebu
Chocolate Topping and Blueberry Filling together with Fresh Fruit
Pancake
Fluffy Pancake
(xingat dari mana ambil this recipe, but Thank you in advance ya.. Maaf)

Bahan A :
1 3/4 cawan susu segar
4 tbs cuka / jus lemon

Bahan B :
2 cawan tepung *
2 tbs baking powder *
1/2 tsp soda bikarbonat *
1/2 tsp garam *
4 tbs gula (optional untuk kemanisan)

Bahan C :
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
4 tbs butter cair / minyak jagung/canola

Cara :

1. Satukan semua Bahan A dan biarkan seketika.
2. Ayakkan bahan B yang bertanda * dan kemudian gaul rata bersama gula. ketepikan
3. pukul telur (Bahan C) dengan garfu kemudian masukkan esen dan butter cair. kacau sebati.
4. campurkan Bahan A td ke dalam Bahan C.
5. setelah kacau rata, masukkan adunan Bahan A+C ke dalam Adunan Bahan B.
6. Perap seketika.
7. Cedokkan satu senduk dan masak di dalam non stick pan dengan api yang sederhana.
8. Hias mengikut kreativiti masing-masing. :)


Selamat Mencuba ya! yang lain-lain akan dishare kemudian hari ya.
kesuntukkan masa yang mencemburui kita semua..
Have a Nice Day... Thank you.

                                                                         Warmest Regards,

                  

Thursday, 3 January 2013

Post Tertunggak Blueberry Light Cotton Cheesecake.


ehemmm...


buat apa di pagi hari? confirm el kena naik kerja dan siapkan semua kerja yang tidak akan pernah habis.
Mesti ada ibu ibu yang gigih menghantar anak-anak masuk sekolah semalam. ada yang baru pertama kali masuk sekolah. menunggu anak sehingga dia selesa duduk di dalam kelas.

teringat pula zaman sekolah... dulu berbasikal ke sekolah sama ada sekolah kebangsaan dengan sekolah agama. tapi paling mencabar pada ketika itu, naik basikal naik bukit. Allah..... jenuh juga mahu mengayuh. letih! tapi disebabkan sekolah, tetap juga menganyuh dengan beg yang berat. Almaklumlah.. zaman dulu kalo tertinggal buku mahu takut kene rotan dengan cikgu... kan???? sanggup bawa semua buku dari tinggal.. tapi tidak lagi budak zaman sekarang.

tengok beg semuanya kempis. kita dulu berbonggol-bonggol. Jauh beza dengan budak zaman millenium kan. 

sekolah agama dulu jauh sedikit berbanding sekolah kebangsaan. memang lalu depan sekolah kebangsaan dulu. bukit ke sekolah kebangsaan kurang tapi bila part hendak ke sekolah agama, memang turun basikal dan tolak. naik bukit menghala ke kawasan kubur, selepas itu baru menuruni bukit di tepi kubur baru lah masjid besar dan akhir sekali sekolah agama...

dulu, mana ada ibu bapa tunggu di depan pintu kelas. mahu kena marah. tapi bila di sekolah lupa segalanya sebab sudah ada kawan. balik sekolah pergi sekolah semuanya dengan kawan-kawan.

rindu sangat pada zaman sekolah.. rakan- rakan semua sudah jadi emak orang, kerja pun yang bagus-bagus. ada juga sudah bermastautin di UK. tapi masih lagi berhubung. 

mesti kalian-kalian semua merindui zaman sekolah kan terutamanya zaman sekolah rendah yang masih tidak tahu  rencah kehidupan di dunia ini.

       
 okay... berbalik pada topik di atas, jom kita share resepi ini. resepi ini el ambil dari blog Hasue. Selalu juga el buat resepi menggunakan resepi Hasue. kali ini credit kepada Hasue sebab kek ini sangat sedap dan moist! sampai buat 2x dalam sehari. :)


 300ml susu segar
 6 keping keju kraft - el guna 130 gm Cream Cheese + 2 slice Cheddar Cheese
3 biji telur gred A
 90g gula halus
110g tepung gandum
 1 sudu kecil esen vanilla
110g mentega/marjerin
Blueberry filling secukupnya

Cara - cara :

1.             Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
2.             Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
3.             Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
4.             Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
5.             Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
6.             Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
7.             Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
8.             Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
9.             Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
10.          Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
11.          Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)

terasa keenakkan light cheesecake ini. pada sesiapa yang kurang mengemari cheese, boleh lah mencuba resepi ini kerana tidak terasa sangat akan cheese itu tetapi lemak dari susu yang telah bercampur dengan mentega dan cheese.
kek begitu gebu dan lembut. tidak seperti di pasaraya-pasaraya yang ada. kurang cheese dan keras.
light cotton cheesecake ini memang sesuai. tahan lama moist di dalamnya.

tapi, el punya cheesecake ini filling nya mendap ke bawah. mungkin terlebih filling pada setiap lapisan. hee... tamak sangat la kan. tapi still boleh merasai filling di bawah kek. :)

Selamat mencuba!

jom kita cuci mata pulak dengan blueberry dan Chocolate Cheese Tart yang el buat pada minggu lepas. :)

sebelum dan selepas bakar!

Take Care and Have a Great Day!!
Thank you.


                                                                                          Warmest Regards,
                                                   

Wednesday, 2 January 2013

Wordless Wednesday!

Assalamualaikum semua..Salam Bahagia...

Gambar di bawah adalah gambar yang telah diorder oleh customer. ada dari customer baru dan juga regular customer.

Have Take A Look Ya!

Muffin Lobak Merah





Red Velvet Cake (1.5kg)




Packaging
Tiramisu (pick me UP)






Take Care and Thank you.


                                            Warmest Regards,
                         

Tuesday, 1 January 2013

Last Day 2012 with Quiche Chicken Mushroom & Spicy Potato Baked Rosemary with Honey!

Assalamualaikum semua...

overall Menu
How's your day in beginning 2013??? In Selangor, 1st Jan was declared as Public Holiday...but, for certain state they still work as usual.. :) and Happy Working ya...!

this New Year, as usual..xpernah lagi sambut di mana-mana tempat melainkan di rumah. nothing special about it and i guess better duduk rumah bersama keluarga dan mengisi masa lapang bersama. bila lagi kan.. setiap hari masa mencemburui kita... bekerja, memasak.. bila cuti ini lah masa nya...

kebetulan saya cuti half day semalam sbb menghabiskan cuti yg ada. rugi rasanya xmenghabiskan sedangkan telah forwardkan semua cuti ke tahun 2013.

ade jugak actually rancangan mahu keluar ke Dataran Kemerdekaan Shah Alam kerana ceramah Ustaz Azhar Idrus. tapi memandangkan anak teruna kami ni akan meragam, kami terpaksa batalkan niat. :).
sementara stok crepe dan kek yang lain telah dihantar kepada kawan saya yang berniaga di tapak I-City Shah Alam. Terima Kasih Aiza for helping us.

so, semalam petang sudah merancang untuk memasak. Menu Utama pada hari terakhir tahun 2012 adalah Quiche Chicken Mushroom, Spicy Potato Baked Rosemary with Honey dan Air Longan yang dimasak atas dapur menggunakan Longan Kering, Daun Pandan dan juga gula pasir. dan feedback yang diterima oleh encik Suami memang baik dan amat disukainya.

mengintai dari gelas
tanpa melengahkan masa, jom kita view resepi. resepi ini diambil dari kak azie, Azie Kitchen. resepi ini telah dimodified serba sedikit mengikut stok yang ada di dalam peti. :D


Quiche Chicken Mushroom
Oleh: Azie Kitchen

Bahan A:
200gm tepung gandum
1 sk garam 
Mixed herbs

Bahan B:
110gm cold butter-kiubkan
1 biji telur kuning besar
1/4 tbs jus lemon - El guna Apple Cider
60 ml Susu Segar (sejuk)

Satukan semua bahan B dan campurkan ke dalam Bahan A. 
Kemudian uli sehingga menjadi doh yang lembut. 
Simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.

Selepas itu, canai dan terap dalam acuan pie yang boleh dikeluarkan dari bawah. 
Cucuk doh dengan garfu dan bakar secara blind bake selama 15 minit pada suhu 180 degree C.

**Blind Bake : alaskan doh dengan Aluminium Foil bg menutupi  doh daripada mengembang. boleh letak kekacang di atas doh yang telah dialas.**


Bahan C:
Chopped garlic
2tbs olive oil
Capsicum
Celeries
Button mushroom - hiris nipis
shitake mushroom dihiris nipis
Onion - kiubkan
Minced chicken
Secubit garam
1 tbs Sos Barbeque

Panaskan minyak dan masukkan bawang putih. 
Masukkan minced chicken, 
Goreng sekejap masukkan semua bahan sayuran, garam dan bahan yang lain
Sesuaikan rasa dan ketepikan. 


Bahan D:
250 gm Whipped cream
Coarse black pepper
4 biji telur 
Cheddar Cheese slices / Parut

Satukan semua dan kacau sebati.

Selepas doh dibakar secara blind bake, 
masukkan filling sayuran tadi dan akhir sekali, 
masukkan cream tadi dan taburkan cheddar cheese. 
Bakar selama 35minit pada suhu 170C.

Quiche bersama Potato
******************************************************************************
Potato
OVEN BAKED POTATO WEDGES

Bahan bahan
3 biji kentang Russet - cuci bersih dan belah 6 - El guna 4 biji pink potato
Minyak zaitun -
Garam
Serbuk cili
Bawang putih
Daun ketumbar - El guna Fresh Rosemary (dicincang kasar) + mixed herbs (sedikit sahaja)
2 tbs Madu

Cara cara
1. Tumbuk bawang putih hingga hancur, masukkan ke dalam bekas dan
  masukkan juga serbuk cili,garam,minyak zaitun, madu dan jugak rosemary + mixed herbs.
2. Gaul sebati kemudian tuangkan ke dalam bekas yang berisi kentang. 
 Gaul sekata supaya semua kentang disaluti aoleh campuran tadi.
3. Panaskan oven, susun kentang di atas dulang pembakar dan 
 bakar kentang pada suhu 220 darjah celcius lebih kurang 30-40 minit atau
  sehingga kentang masak.
4. Semasa proses memasak, alihkan kentang supaya ia masak sekata. - El selang 20minit baru alihkan kentang pada posisi berlainan.


ok, Selamat mencuba..
hangit skit kentangnya tp sodap!
sebahagian daripada Potato Baked
tadaa...

Saya akhiri dengan Salam Bahagia dan Selamat bercuti bagi mereka yang bercuti seperti saya dan Selamat Bekerja bagi mereka yang bekerja pada hari ini...

Thank you.

                                                                                   Warmest Regards,